初玩商品攝影

h1

最近我一位女性朋友自己設計了一個品牌飾物 , 打算學吓點影Product 以便將來發展 , 她買了一個影 Product 的燈箱及一些用具 , 但拍出來效果不太理想 , 想我教一教她怎樣拍攝。


 h2

h3

Product 是攝影中另一專門範籌, 我自己很少接觸 Product 攝影要我教真係有啲考起但朋友誠意叫到又無理由托手錚, 心想自己有影樓燈經驗而且是靜物拍攝 , 反正朋友要求不高就當 Project 咁玩吓。 於是約了X’mas假期前朋友將燈箱及 Product 等搬到我家中開壇拍攝。


h4

h5

朋友的 Product 是耳環介子 , 頸鍊等細小飾物 , 要襯托起這些小飾物須要些小道具 , 碰啱我自己以前玩過水族及園藝有些合適用具 , 於是唔理好醜最緊要就手的前提下就拿來作道具。

h6

h7

一般影 Product 會用到燈箱四边打晒燈用 High Key 去襯托 , 但我覺得 High Key 無晒陰影反而唔夠突出 , 於是我就關上燈箱的光管燈 , 轉用了兩盞街邊買回來原本用作看書用的活動 LED 燈仔做主要光源 , 左擺右擺高高低低用不同角度營做我想要的光線效果。

h8h9

影這類相片相機及鏡頭不用太講究 , 一部有 M Mode Zoom
得近的 Presumer 相機基本上都夠用  。 若相機像素大啲鏡頭質素靚啲當然更着數 。

h10
影這類 Product 色温White Balance 一定要準 , 咁件 Product才可顯現到真正本身的顏色 。鏡头就用手动對焦 , 用鏡头本身最Sharp 的光圈 (f5.6- 8)足夠景深就搞掂 , 當然不能缺少一支穩定的腳架。

h11

影完相用 Lightroom 執一執甚至加點特別效果及水印 –Job Done禮成。

出來效果又真係唔錯。

 

 

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s