魚專家教路

上次海鮮宴後學到不少海鮮的知識 , 某天行過街市明明那是角螺但漁佬話係嚮螺 , 買幾十蚊一斤 , 心想唔識分真係俾人劏咗都唔知。

有網友托我問海鮮專家兩條問題 , 我覺得這類魚類知識真的很有參巧價值。於是將問題及答案原汁原味奉上 , 供大家一個參巧:

1. 聽過一芒、二鯧、三鮫郎,不過亦有另一個講法係一鯧、二芒、三鮫郎,芒魚暫時問過,無人講得清楚係乜野魚,但內地漁民就話係罔魚,亦即係軍曹魚,至於馬鮫郎,聽過的講法都係指馬鮫魚而唔係馬友,而聽過另一版本話,呢個排名係指做咸魚最好食的三種魚,可唔可以問下你位專家朋友,邊個講法先啱呢?

2. 仲有一個問題,牛屎立同黑立點分呢,因為兩種價錢同食味都有差別!

  ***********************************************************

專家已再向漁民朋友求證,一芒、二倉、三鮫郎的排位正確,而馬鮫郎是馬友!至於是否做咸魚的排位,這個可能性很低,因從未聽過或見過用倉魚來做咸魚。

 

至於【牛屎立(即是黑立,又叫白咀唇)】與【黑沙立】較明顯的分別如下:

牛屎立:生猛時成身黑色,凸顯其白色又肥又厚的魚咀,所以釣魚佬又會叫黑立做白咀唇!

黑立隨了較黑外,其身型比起黑沙立較厚和圓,魚鱗亦較大塊,至於食味,牛屎立好食過黑沙立多多聲,而我地的立魚好食指數首三位的排行榜順序為白立、牛屎才到黃腳立。

當然季節會影響每種立魚的肉質和食味。就以黃腳立為例,這一、兩個月的黃腳立由於準備散春,肉質多數變得鞋又無魚味,漁民稱這段時候的黃腳立為【霜降立】,可避免買來食用,不過用來做鹽鮮倒還可以呢!

 

 第三張係上黑沙,下牛屎,

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s