偏僻隱世私房菜 – Comilonas

e1

放了近兩個月的暑假 Wine Group 終於再次聚頭 , 今次的主題是西班牙菜。 以香港這飲食天堂來說 , 專做西班牙菜的飯店不多於十間
,
在比例上可說是很少 , 而這些Restaurant 大都集中在飲食旺區一般的價錢都不算便宜 , 酒水食物加埋開瓶費都幾襟計未必附合 Wine Group 的經濟原則。

酒友們都是飲食男女懂得尋幽探勝
, 竟找到一間位於西環舊樓中的西班牙私房菜 。 去慣私房菜的朋友都知道這類私房菜都十分隱秘 , 地方難找又唔會有門牌指示 , 去到門口都唔肯定有無揾錯人哋屋企 , 真的要一輪摸索才 到去話明私房菜就要有返屋企食住家菜的感覺 , 但有些私房菜地方真係十分住家兼屈質  , 有些呢樣無果樣又無 (我哋最怕無酒杯 , 無冰桶 , 無雪柜 , 無 Decanter 之類 , 若預先知道我哋一般都識做自生 , 但最怕去到先發現無 , 買又買唔到先頭痕掃興) , 食物水準有時亦名過其實 , 所以有時去完我都無寫出來 , 反正唔會再去亦唔會推介。 

 e2

這私房菜位於舊式樓宇中 , 地方四正開揚開放式空間對於我們有成 20人的 WineGroup來說 , 唔使同隔離枱坐到背對背, 可四圍走动又唔怕嘈住人哋 , 地方乾淨企理 , 以地方來說真的已十分不錯。 而最緊要是 No Corkage , 酒杯質素亦算好 (比一些以有腳水杯當酒杯的私房菜來說已經很好。

e3

 食西班牙菜當然要襯返啲西班牙酒。 這晚所揀選的西班牙酒大部份都介乎 $ 2xx-$ 4xx 之間 , 大家一聽這價位心裡一定有一疑問 ?  以這價位老實講唔難飲已屬萬幸,  AM 對酒咁有要求這些酒能滿足我嗎?

哈哈
, 我成日都講好酒並不一定等於好貴的酒 , 當然市場上永遠無死錯人所謂一分錢一分貨 , 現今食快餐店都要成舊水 , 要揀一些平靚正的酒有時比揀一些貴價酒更難上百倍。  若以三幾百蚊去買法國 Bordeaux , Burgundy, 意大利酒真的不敢保證 , 但若買西班牙酒就唔同講法。  若翻查我的酒評都有多篇介紹過一些三幾百蚊而又好飲的西班牙酒二三百蚊買到支 PR9x 分的酒 , 入得廚房出得廳堂唔會飲到你嚡口嚡面 , 實惠實際之選。 

e4

Casa Gualda Unico2012 (Sauvignon Blancwith Moscatel)

 e5

Maior de Mendoza “Maceracion Carbonica DO 2009 ~$2xx

這晚兩支西班牙白酒都很有趣 , 香氣十分Tropical Fruit , 充滿花香及 Herbal 氣息, 酒味帶點甜唔太 Dry, 清脆俐落 , 夏天用來作 Party Drink 又或者襯西班牙菜 , 平平地真的是十分合適。

e6

Bodegas Felix Callejo Crianza 2006 ~$1xx **

 100% Tempranillo 

e7
Bodegas Felix Callejo Reserva 2005 ~$2xx PR: 91 Points

 e8

Vina Ijalba Reserva 2006 ~$3xx ***

e9

Toro San Roman Bodegas Y Vinedos Maurodos 2007 ~$4xx ***

100% Tinta de Toro

e10

Vina Valoria Gran Reserva Rioja 1968 ~$4xx   ***

 A blend of 70%Tempranillo, 20% Graciano, and 10% Mazuelo

以上幾支西班牙紅酒都有一些共通點 , 在開瓶後一小時左右香氣最豐富, 黑果 , 朱古力 , 雲尼拿 , 煙草 , 莫加 , 白楜椒是指定動作口感 Soft & Rich , 果味帶點甜及楜椒味 , 酒精感不算強 , 酒體不會過份肥大 (最怕) , 單寧亦夠舒服 , 內容簡單餘韻亦較短  整體而言這批酒全都是十分新派 , 非常討好絕對唔會飲到嚡口嚡面 。 夏天飲西班牙紅酒不妨將支酒浸浸冰水, Light Chilled 少少來飲 , 那就更加舒服。

至於支老酒 1968 , 酒主稱這酒是Recork Top Up過的 , 所以酒色亦很新鮮沒有老酒的磚色 , 頭段果味因 Topup過的關係果味亦很有活力 , 要到中尾段就會感受到老酒那種Integration 雖然內容來得平和簡單但如此價錢已算有所交待。

e11

Romesco dip (Catalan roasted-vegetable & nuts sauce)

e12

Watermelon Gazpacho (Cold Soup)

e13

Herb-marinated Scallop in Olive Oil

e14

Traditional Gralic Shrimp

e15

 

Piquillo Peppers stuff with Cheese

e16

 

Chicken & Pork Canalons

e17

Chorizo in red wine (Spanish Sausage in red wine)

e18

Grapefruit & Orange Avocado Salad

e19Seafood Paella

e20

Caramelized Orange with Vanilla Ice-Cream

 

最初看 Set Menu 時大家都擔心不夠 , 所以加多個 Chicken & Pork Canalons , 但食到尾其實都幾飽整體而言這晚的菜式味道很不錯, 以西班牙菜價錢來說算是抵食 。 順帶一提這私房菜的 Menu 是 Standard 的 , 你春夏秋冬幾時食都一樣而且十分難 Book , 一般要預早兩至三個月才有日子 , 大家想試真係要俾啲耐性。

 

http://comilonas.biz/

部份酒來自:

http://www.redwinevillage.com/

http://www.wineculture.com.cn/winecultureweb/EN/Index.aspx

對「偏僻隱世私房菜 – Comilonas」的一則回應

  1. Hi , would like to book on 15th May for dinner at 8pm for 8 ppl.
    Please advice the availability .
    Thank you
    My tel no. 91982842 Mrs. Suen

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s