AM 的 Upgrade 大計

f1

警告 : AM 身中劇毒 , 幾近瘋狂 , 無藥可救 , 各位影友切勿模仿 , 回頭是岸。

時間飛快2010 還不到一星期就會變成過了 , 回顧 2010 在有兩件情繫多年的 心頭大石”  (第一件事當然是格格的升學問題 , 第二是自己工作上的長遠問題) 終於得到完滿解决。 事業、家庭、健康、興趣四大方面都有進展 , 成績可算是十分不錯 , 到了年尾好應該利用這個 “藉口” 好好的獎勵一吓自己。

講到禮物首選當然是相機。 AM 自覺拍攝興趣越來越濃厚 , 加上最近上完堂後對相機的性能及相片的質素有了更高的要求 , 知道唯有 Upgrade Full Frame才能滿足到我

本來如意算盤預計 N 記會在 Nov 發佈新機 , 但因某些問題發佈日子一再推遲到下年年中 , 原有 Upgrade心願十五十六。 某日與資深影友師兄閒談關於 Upgrade 的事 , 他的分晰不無道理 :

1.    D700 就等同一部細少的旗艦機 D3 , 純以影相來說真的好夠用 影得唔好是個人技術不夠不是相機性能不夠。新款機在拍攝性能方面能添加的東西不是太多。

2.    拍片功能自己一定不會用 (因為個收音咪太近鏡頭 , 我手上的 AF 舊鏡對焦轉動時連摩打聲都收錄埋 , 效果不會理想。 除非換晒做 AF-S 超靜音對焦摩打 , 咁又好似無乜謂 , 真係要拍片我寧願用部 DC DV 好過。

3.    ISO , 更大像素 : 這個我覺得有少少是數字遊戲。 一般情況下我自己好少用到  ISO1600 以上現時的 D700 ISO已去到640025600 基本上都夠晒有突 。加上學了閃燈及 Manual Mode 的運用, 日常拍攝場合中極少用上ISO1600 , (自己又唔係狗仔隊)。 就算要用到咁高 ISO 相片微粒粗都可用 Photoshop CS5  LightRoom 3 執到。所以再高的 ISO 對我技術來講幫助不大。 1200 萬像素已可放到 A4 咁大 , 更大像素對 Ram Card , 電腦及儲存空間要求一濶三大 , 自己唔係揾食 , 1200 萬像素足夠。

4.    以現時滙率計算 , 新機隨時要賣 26k , D700 水尾貨16k 就買到 , 兩者前後相差10k , Body 價冧得快不及鏡头保值 , 計落真係買多支鏡玩吓仲化算。

5.    “早買早享受 , 遲買歉佢舊" 無可否認新機一定十分吸引 , 但新加的功能是否自己用得着又是另一回事 , 汝其花額外金錢在不常用的功能上 , 倒不如退而求其次買件實用抵用的物品。 而且又有得用住先 , 等到新機價格回落有須要才再諗也不遲。

名攝影師Tom Hogan 對 2011 年各大攝影品牌發展走勢的預測。

http://bythom.com/2011predictions.htm

師兄的話加上 Tom Hogan 的預測 , 反正自己又唔係追新款的人所以決定 Upgrade

 

Upgrade 另一頭痛的是鏡群的重組及兩部機的定位分工。

我自己很喜歡一些舊鏡的光學質素及味道 , 一來又輕又細又抵玩 , 所以近年入了頗多定焦鏡 , 於是順理成章以定焦鏡為主力 , 再以兩支Full Frame Zoom (AFS 24-70 F2.8, AFS 70-200 F 2.8) 為輔。 Trade Out兩支 DX Zoom  (Tokina 12-24 F4, AFS 17-55 F2.8) 當我一講 Trade Out 不消一刻就有好友認頭

AM現時的鏡群:

f2

AF DX 10.5mm f 2.8G Fish Eye

AF 20mm f2.8D

AF 35mm f2D

AF 50mm f1.4D

AF 60mm F2.8D Micro

AF 85mm f1.4D

AF-S 24 -70 f 2.8G ED

AF-S 70 -200 f 2.8G ED VR

AF-S 300mm f4D IF-ED

AF-S 18 -200mm f3.5 -5.6G ED VR

Minolta 250mm f5.6 Reflect

Tamrom 350mm f5.6 Reflect

f3

上圖 12支鏡中只有三支較重 , 其他全部都好細支好輕 , 又可以按須要自由組合 十分方便。 除了要勤啲換鏡外 , 我覺個 System 好齊全。

D300  D700 部機的按鈕有 99.5% 相同 , 而且好多配件都可以共用 , Upgrade 工程話咁快就大工告成。

上了 Full Frame , 手上某些定焦鏡由於少了 1.5 Crop Factor , 在空間有限的地方更能發揮 , 幾乎所有鏡都可在 DX , FX 兩系统中互換及共用彈性好大。

舊機 D300 利用其 1.5 Crop Factor 負責打雀、微距、影蟲打蝶、動態攝影及一些輕便任務。

新機 D700 利用其 Full Frame 的細致及層次以風景、像、夜影某些質素要求較高的拍攝為主。

以前啲相唔得 , 有得賴話部機差 , upgrade 以後啲相唔好 , 再無得賴唔關部機事 , 是個人技術問題了 ………………

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s