躍彩珊瑚

f6

近排坊間除了一貫影模為主的拍攝外亦多了很多創意攝影的工作坊 , 有啲睇落又真係幾有趣 , 今次咁啱有時間我就報名玩吓。

當然這些拍攝技巧純粹設備及配套 , 談不上什麼深度或藝術 , 只是貪得意學嚟玩吓。

這晚學了概念 , 原來影這個真係一啲都唔簡單 , 要好多道具配套 , 一般人怕煩未必會肯搞咁大壇嘢 , 而且一般人亦未必有齊所有架生 , 簡單一點都係參加工作坊化算。

自己以前玩過滴水及連拍類似的拍攝 , 架生器材都較齊只須添置一兩件小道具即可 , 於是第二天就出動買料在家開壇玩過痛快。

這些是水彩而這些水彩不是滴下而是彈起拍攝的 , 要如何令水彩彈起? 如何控制彈起高度? 如何佈燈?  相機 Setting? 這一切都是關鍵 …………

大家睇落好靚 , 但千祈唔好以為易影 , 我玩過兩晚成功率只得 20% , 而且仲搞到週圍汚煙瘴氣 , 事後要大搞一輪清潔 , 真係攞苦嚟辛。

 

當然俾咗錢上堂 ,  AM 無理由在這裡公開內容 , 而我亦更加唔會寫個製作特輯咁無良 , 所以大家睇相算啦。

水彩由分開到混和  , 這是最難控制的 ……….

單一色彩較易控制 …………

有興趣玩就自己去報名啦。

http://www.dc-cafe.com/dcnews/news_reader.php?nid=388

相集

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157625129714482/

有朋友話這廣告同我的搞作有異曲同工之妙 , 尤其是事後清場果 Part ………

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s