譚公廟會隨影

a1

這個佛長假期原本可出团去梅州影土樓 , 但撞正有事要辦加上下星期 VinExpo 唔想搞到自己咁殘晒及頻撲所以都係留香港渡假。

這個五月都算熱鬧先有 6/5 元朗十八鄉天后誕會景巡遊 , 21/5 筲箕灣有譚公廟會 , 又撞正長洲太平清礁 搶包山 , 真係不愁無嘢影 。
但話雖如此這些巡遊都總離不開舞龍舞獅 , 鈴鈐查查 , 來來去去一個模樣 , 對外國人可能幾吸引但對自己來說吸引力只屬一般。加上人多天氣悶熱影這些活動真係會好辛苦。
尤其是太平清礁搶包山 , AM 有一些因工作關係迫住要影的攝影朋友 , 次次聽到要影這類活動都說苦不堪言 , 影完想死果隻 , 千叮萬囑叫我唔好攞苦嚟呻。
這天原本一如以往無打算出動 , 但因一個电話的誤會加上自己手痕 , 終於落咗筲箕灣影咗一陣譚公廟會。
節目及現場環境不出所料 , 人不算太多起碼比大坑舞火龍果次少 , 自己都可以走落場近距離影吓。既來之則安之 , 就係咁兒影吓作個記錄。
舞龍舞獅大家由細睇到大都係咁舞 , 加上好多路人甲乙丙 , 背景又係街景雜亂又無乜特別 , 只好用慢快門 , 搖鏡 , Pan 鏡手法去捕捉动感 。工作人員多 , 傍觀者多 , 影友多地方有限要影張乾淨的相十分不易 , 有時太迫想攞位真係好似乞兒一樣 ………….
天氣又熱汗流浹背無乜心機 , 加上晚上有局想保留實力 , 影咗一陣早早收場。

a8

臨走見到個 『型』伯好有味道 , 偷影幾張作額外收獲。

少少影集留個記錄:

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157624111354866/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s