水之幻彩拍攝揭盅

答案其實滴水是在一隻 CD Rom 上影的 , 有些朋友亦答中了

一隻 CD Rom 就算在普通的燈光下都會折射出不同顏色出來 , 藍底 CD 碟影出來會更靚啲只要揾個較暗的環境去影就得 , 無乜花巧及特別技巧。

由於水滴加上 CD Rom 的反光面 , 相機可能較難對焦用手动對焦會較方便 , 而用一個稍低的角度去影可突出水珠的孤度。可用點測光及減少少 EV 令色水更濃至於鏡頭未必一定要微距鏡普普通通一支 Kit 鏡甚至 DC 仔都影到不過可能無咁靚咁解。

係咪好簡單呢 , 大家今夜可以即刻試玩吓

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s