廣西之旅 (二) – 霧鎮梯田、民旅風情

w1

第三天晨早又天未光就集合步行上山觀景台影梯田。當日十分大霧濕氣又重 , 當大霧一到四週會白矇矇一片就算想影都無得你影 , 而且你唔會知啲霧會幾時來幾時散一切全憑天意 , 所以拍攝時間要盡量把握

w2

早段時間都會用腳架 , 但天一放明就可以改用手持 , 雲霧虛蕪飄渺有時會好難對焦 , 可用人手對焦 Set 去無限遠就簡單快捷得多。至於相機 Setting我用了光圈先決自動 , 全幅測光 , 光圈不用太大 F5.6 – 8一般都 OK , ISO維持在 200 , 日光白平衡 , 減少少 EV 令色彩濃一點就掂。

w3

同樣是白矇矇的拍攝環境 , 遇到咁情況真係無乜計 , 我唯有用漸變灰 , 漸變藍 , 漸變橙幾塊Filter 交替組合使用去加點氣氛。 當然為方便後製我全程用 Raw這樣就算事後用軟件加大少許反差度都不會失真 , 這些Touch Up是無可厚非的辦法。

跟據資深攝影 家甘 先生講影梯田最好在”殼雨” 後幾天梯田放滿晒水時影就會最靚。

w4

拍攝一段時間後就大霧封山矇矇一片無得影 , 一眾團友唯有到山上避雨亭享用簡單早餐 , 大休過後轉移到二號觀景台碰碰運氣。

馮 Sir 先頭部隊一到即用 Walkie Talkie 通知眾人有一瞬間的霧散拍攝良機 ,  AM 幸好趕得上拍了幾幅 , 不到十分鍾大霧又再一次封山 , 遲來的影友唯有望霧輕歎 ……..

拍攝過後落山回旅館休息。

 

w9

回到大街又是一片熱鬧景像

午飯後就要繼續行程離開山城 , 我們的行李就由這些壯丁背負下山 , 看着她們矮少身裁年紀不輕但背負沉重的行李 , 向你單挑一句見到尾燈當你贏在濕滑的石板山路上健步如飛 , 逢人過人 , 甩住尾咁掟灣落山 ………自已年輕一大捷揹住相機背囊但步步為營真係被放到連影都無 , 追都追到氣咳 , 真的有點羞慚。

龍勝梯田

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157623674319143/

w13

午飯後離開龍勝梯田去了一小村影少數民族風情 ,  在場只見婦孺好少見男丁 , 不知男丁去晒邊?

w14 一睇呀婆對大耳珠就知佢幾長壽

 

未幾一班特約土產 Model 操兵咁操過來 , 再兵分幾路做唔同動作供我們拍攝。這班特約土產 Model 個個長髮及腰 , 有些歉唔夠長仲駁埋髮 , 看她們理髮、梳頭及打髮餅真係大開眼界。

民族風情

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157623798661494/

影完民族風情之後又坐過山車去另一目的地陽朔 …………

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s