紅棉鳥影 2010 下

b4

食髓知味星期日早上實行執多劑再跟呀 Sir去影紅棉我未到離遠已見到無數大炮 , 而大炮亦多數包着迷彩炮衣 , 韆鞦架 , 大三腳架 , 炮口一至向着幾棵紅棉樹 , 場面頗為壯觀嚇人 ………..

b5

AM果支 384 拍埋去就像烏蠅拍麻鷹。

b7

早上的陽光是逆光 , 紅棉花瓣在太陽光的照射下呈現金邊及一種通透感 , 真的比下午順光靚。

可惜的是可能大炮太多 , 殺氣太大啲雀見人多唔取飛埋嚟 , 只有幾隻烏鴉我又唔多想影 , 莫講藍鳥連相思仔都好少 , 就算有都舞雷公咁遠超出射程範圍 , 近的只有間唔中一兩隻鬼鬼崇祟飛去遠處覓食 , 心中巳知今早九成食白果。無計可施只可有乜影乜 , 亦捕捉到幾張較有趣的 ………..

 

b8

隻眼開隻眼閉 , 各自揾食 …………

b9

伙伴還是競爭者?

影生態難的是你 99% 的時間都是等待 , 不像影 Model 般一行埋去就有得影 , 要有心理生理準備及耐性 , 不斷的靜待 ………。

b11

因你永遠不知有什麼東西會從天而降 , 可能你等上一整天甚至幾天都是食白果 , 有些時候你儍吓傻吓無意中可能會俾你一擊得手 , 你唯一能做的就是 Prepare yourself & keep alert , 做好準備 , 機會一到時你要懂得把握及靈活變通去執生 , 執得幾多就睇你彩數。

b15

影友會問我影呢個位有乜心得 , 我只影過兩三次我唔敢話有什麼秘技 ? 我的方法只有安靜及耐性 , 眼觀六路耳聽八方 , 眼尾要四到實有無嘢飛埋嚟 , 同埋聽聲 , 一聽到有雀仔聲就跟住啲聲去揾雀仔。

b12

至於今次 Setting 我用了:

l  相機 Spot 點測光 , 光圈先決自動 (用慣了 , 但我會收到快門起碼有 1/250 – 1/500以上) , ISO200 , Auto White Balance , 0.3 – 0.7EV  

l  AF-C 連續對焦 , 動態追焦 , 高速連拍。

l  AFS 300mm F4 一支玩晒

l  用單腳  (因為 99%時間都是等待 , 你托住支 300mm真係會頸痛手軟 , 到真係有得影時你已無晒力。單腳一來輕 , 二來機動性好走位快 , 攝位又易 , 拍攝時又夠定 , 呢個場合不知幾可愛。)

 

順帶一題影動態若部機 Set 得唔好真係事倍功半 , 部機個 Menu 50+ 幾樣嘢真係唔知點 Set先啱?? 要如何配搭至啱?? 影人又點? 影景又點? 影動態又點? 夜影用燈又點??  我自己都鑽研咗一段日子, 又問師兄、又上網、又摷書先知點 Set , 部機 Set 好同未 Set 好啲效率相差好遠。

以前追雀對極都唔到焦 , 等部機對到焦隻雀都飛咗 ,你俾支靚鏡我都無用 , 現在一對到焦就咬實唔放 , 真係好爽 , 我現在用的只是一部 D300 半專業機 , 呢啲機都影到更高階的就更加無問題。 所以我好多朋友專呈攞部機俾我 Set

今次分享 Menu 內一些影動態的有用 Setting:

1.     AF- C 單點連續對焦模式優先快門釋放 + 對焦 (唔使次次一定對到焦先俾你襟到Shutter , 只要第一吓對到焦 , 物體少少郁乜咗焦一樣俾你影到 , 對起飛的雀鳥你唔用呢個 Setting 你就未必影到)

2.     動態 AF 區域 51 points 3D tracking 追焦 (視乎主體移動軌跡 , 點越少越快)

3.     追蹤對焦連 lock on – Long / medium (自動追焦靈敏度)

4.     對焦點循環方式 – ON

5.     12 bit Uncompressed Raw去影 , 當然用 Raw要犧牲一啲速度 , Jpg 連拍一定會快好多但考慮因有順光 , 逆光 , 光暗位反差較大 , 又夠 Ram 加上近日 Upgrade 埋部電腦 , 應付 Raw 迎刃有餘所以全部 Upgrade Raw

6.     Colour Space – Adobe RGB

N 記朋友若他日有緣相見影相大家可以交流吓 set 機心得 , 老實講我都幫唔少人 Set 機 (當中不泛有 D3之類的旗艦機) C 記朋友只能講聲 Sorry , 因 C 記真係唔熟。

b16

下集拍攝時間 0800 – 1050 hrs

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157623661131940/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s