練精學懶

g55

我有位朋友同我講佢拼命工作 , 抱着我要做好呢份工嘅心態 , 以為自己只要勤力及搏命咁做就一定會受人賞識。 日日做到 Seven Eleven 比新界的牛仲要勤力 , 做得辛苦不在講但最慘的是他越能幹就越多嘢做 , 同事欣賞之餘仲覺得佢做壞規距 , 受盡閒言閒語及白眼 , 有啲仲排斥佢 , 可謂吃力討好。 我這位朋友覺得這個圈子可能不適合佢而且幾次想劈炮唔撈。

我睇唔過眼就多口提點佢做事要 “Work smarter but not harder” 但要點做才可以 Work Smarter? 我就教佢一招叫Work Smart by Thinking Like a Lazy Person ! 他雙眼一呆 ” Are you kidding me??” 他以勤力過人自豪但現在倒過來要學班懶惰又精甩邊又縮骨的人學習 , 這究竟是什麼管理學說?

g56

AM 並非教人吞泡 , 蛇王 , A字膊 , 我所指的是懶人思維 , 不是懶人行為一般人做事只懂直線思考 , 一碰壁就唔識轉灣 , 所謂道高一呎魔高一丈 , 懶人其實好聰明 , 你若分析懶人的工作心得就會發覺:

1.     懶人通常識得借力打力 – Do More with Less

2.     他們會不依常規思考 , 會好靈活咁偷到位 , 簡化工作程序去完成工作。

3.     他們好識利害關係 , 懂避重就輕 , 知道什麼時候應該留力 , 什麼時候應該發力做到效果 , 無結果的事係唔會浪費時間去做!

4.     佢哋識得找空隙、利用灰色地帶逃避責任 , 而這些空隙及灰色地帶亦是部們或系统的弱點。

水能載舟亦能覆舟 , 在管理學來說上述幾點 , 其實是幾 Positive 的東西 , 當你能用懶人的角度思考你就自然做到 “Work smarter but not harder”

g57

練精學懶有四點要訣:

1.     Do thing only if it is necessary – 問自己件事應唔應該做 , 是否個個人都做或以往十幾年都咁做開而盲目去繼續? 是否必須或值得去做? 有無啲簡單的方法去做?

2.     Do only things with the most impact – 你的資源有限 , 如何能集中火力去運用你的資源、人力、時間、金錢去達到你的目的 , 唔好做啲除衭放屁的事。

3.     Find the short cut – 兩點之間最短的距離就是一條直線 , 但工作程序卻是交义迂迥甚至雜亂繁復 , 懶得人會聰明地將多餘的工序障礙自动移除 , 會架床疊屋 , 無事揾事做 , 用最直接方法達到效果 , 這是值得思考學習的。

4.     Use as much leverage as possible – 在懶人的字典裏這叫做卸力而醒的人叫槓桿借力” , “借力打力有些人或組群會比自己更擅長某一類工作 , 這樣就要借用他們的力量去加快速度及效率。 有些事明明應該下屬或由其他人去做就唔好霸住做 , 唔好阻住地球。

g58

我想講做人有衝勁是件好事 , 但係識快唔識慢 , 識放唔識收 , 吓吓火車頭咁撞死馬就遲早會弄巧反拙。俗語有話識時務者為俊傑 “ “槍打出頭鳥做下屬切忌太鋒芒畢露 , 要識睇大局跟大隊的速度及節奏 , 尢其講求團隊精神而非個人英雄主義的今天。要出位都要識睇時機時勢 , 重點出擊 , 見好就收 , 咁先會長做長有。

有朝一日自己做到上司都要靠班下屬幫你打拼 , 而下屬中十隻手指有長短水準心態一定有分別 , 一定有啲人勤力有一啲懶惰 , 而身為身為管理人連下屬係真勤力定扮勤力都分清 , 試問點去管佢同用佢?  

我自己團隊中都有懶惰卸膊的人 , 但我一樣會善用佢哋的思維幫我改進系统 , 只要你識用及駕御到佢哋 , 他們亦是一個不錯的資產 , 因這個世界有依賴、共生及互補 , 才叫圓滿。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s