少年欖球比賽

z1

朋友通知這天在大口環香港大學何鴻燊運動場有少年欖球比賽 , 於是便晨早前往拍攝。

AM 並非君子 , 所以並不好”球” , 亦好少坐定定去欣賞一埸球賽 (世界杯除外) , 一講到球星除咗幾位出名之外就真係講唔出 Rugby 就更加少睇亦唔係好明賽例  不過這項運動嘅然能風麾整個世界必定有它魅力所在。反正醉翁之意在酒 , 志在影相所以明唔明白不太重要。

z2

早上九時多到場 , 巳有不同組別進行作賽 , 而場外空地上亦有很多隊伍進行練習。 場內除運動員外亦有不少工作人員及家長 , 場面熱鬧而輕鬆 , 加上天氣回暖陽光普照 , 海風輕送 , 大家席地而坐甚至全家大少一齊野餐 , 非常有家庭樂及悠閒舒服。

今次只帶了兩支鏡 AF 80mm -200mm F2.8(LB3) AFS 300mm F4 (俗稱 384) 及一支單腳。 而幾乎九成相片都是用 (LB3) , 因為 Zoom 鏡可以好靈活咁調整遠近透視 , 384 因為是 AFS 支鏡有超聲波馬達對焦無疑快過支 LB3 少少 , 384  Range 就局限了 , 運動員來回咁走好易走出射程而影唔到。

z3

這次我找個半側光的拍攝位置 , 找個顏色鮮艶的隊伍作目標 , 而最好在近底線的邊線位駐扎 , 由於影小朋友關係最好用番小朋友的高度就番 , 所以好多時都半蹲半跪咁影 , 而用支單腳借力可以無咁攰。

當日陽光頗猛 , 原本想用慢快門影動態 , 可惜陽光實在太充足 , 就算收盡光圈 F22 , ISO200 快門都只能去到 1/125 甚至 1/250 ; 若將 ISO 調到 L1.0 去換取較慢快門 , 但相片的動態範圍就會下降亦會流失Details 真真無計 , 除非落塊減光鏡或CPL去減 一兩 級光 , 但可惜今次冇帶 , 唯有用高速快門去凝固動態或去捕捉運動員的神態為今次拍攝目的。  原本影動態要用快門先決自動 , 但由於上述條件基本上用唔用都無乜所謂 , 由於背境雜亂我反而想用光圈先決自動縮窄及柔化個景深。

 

z5

咪睇今次只係班十一二歲的小朋友 , 打起 Rugby 上嚟不單止有板有眼 , 又快又勇又唔怕跌 , 守規距之餘亦好認真 , 真係真情流露咁搏晒命 , 有啲仲好有運動健將風範 。而且男男女女都係一齊咁玩 , 一樣咁攬咁拉撞無乜避忌。

雖然唔明十幾個人追住個欖核兩頭走有乜咁好玩 , 但睇落又真係幾緊張 , 尤其是啲家長。

z7

動感飛奔

z8

球星風範

z10

 

輕功草上飛

z11

Eyes of a tiger

 

z12

左閃右避

 

z6

z15

 

z16z17

全場最嬌美可愛的運動員……….

全輯相只作裁切沒有後製。

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157622728184775/

欖球歷史及賽例

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AC%96%E7%90%83

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s