抽來也抽去 – 拳擊比賽動態攝影

g1

AM 的活動總是一輪輪 , 有時連續幾次 Wine Tasting Events , 有時連續幾次攝影活動 , 跟着又靜一排 , 相互交替 , 這輪無疑是影相期………..

月前大隻佬問我有冇興趣去影拳擊比賽 , 大隻佬個心不知幾想去影相 , 可恨要開工去唔到。 雖然自己對這類技擊性運動的興趣不大 , 但對這類剛陽性勁度十足的動態拍攝卻十分有興趣 , 反正自己架生亦齊備 , 亦好想試試這類拍攝挑戰 , 加上 Gym 內亦有 Trainer 會去捧場 , 於這就買票入場攞攞拍攝經驗。

g1

以下是今次拍攝自己的心得 , 只供參考。

當天今次帶了三支鏡:

AFS 17-55mm F2.8 (後備)

AF 80-200mm F 2.8 LB 3 (主力)

AFS 300mm F4 (若坐得遠就要出動)

一支單腳 (因整個拳賽表演有 3 – 4 個鐘 , 托住支長炮咁耐第二日隻手真係會癱瘓 , 而且坐的地方又窄用唔到脚架 , 你會發覺在這種場合一支單腳真係不可缺少。)

足夠 Ram Card 及後備電 (動態連拍一秒幾張會唔覺唔覺會影好多 , 所以一定要有所準備。)

閃光燈可帶但不作用不大 , 尤其比賽期間閃光絕對會對拳手做成騷擾 , 又會破壞現場氣氛 , 坐得遠跟本唔夠力 , 只是在中場影吓人才有用 , 所以可以不帶。

g3

影這類拳擊運動有兩個理想距離 , 第一梗係台前 Ring Side ; 第二就是離台十零呎 , 比圍繩水平高幾行就最好 ; 前者一支大光圈 50mm 17 -55mm 夠殺 , 後者一支大光圈 70 -200mm 真的進可攻退可守。 

今次買了 $450 的貴票 , 坐第八行位置及高度算是十分錯 , 而支LB3 雖是上幾代的銘鏡 , 對焦速度當然比不上 LB5 但亦十分稱職夠用 , 加上我用單腳增加隱定性 , 質素絕對有保證。

今次相機 Setting :

用全手動 Manual Mode  (試過用光圈先決及快門先決自動 , 但相機本身系统設計一向較為保守 , 會有好多限制及補足性調控 , 吓吓 ISO 會跳到好高才影到 , 反不及全手動 Manual Mode 將相機及鏡頭性能發揮。)

光圈開盡 F2.8 – F3.5

快門由 1/40 – 1/125 (視乎自己要動感的多少及拳手的動作快慢 1/60以下就好有動感無影手 , 1/60 就正常 , 1/125 就可影到汗珠)

Center Weight 中央重點測光 ; 視情況 + – EV 作微調

Auto 白平衡 (因比賽、過場休息、拳手出場時啲燈光都有啲唔同 , 入場第一件事是要先 Set 白平衡 , 否則全輯相會色偏黄禽禽” , 試過幾個 Setting 都覺得 Auto WB 都幾準 , 於是唔使煩。)

Noise Reduction – Normal

ISO Sensitivity Set “On” 範圍由 200 – 3200

AFC (Continuous Servo Autofocus) + 51  (3D) Dynamic Area AF + Auto Focus Lock On at Normal 

g13

一秒 6 張高速連拍 (不要以為你 Set 咗一秒 6 張高速連拍 就真的可以影到 , 這要配合快門速度要在 1/150 以上。 有數得計若快門太慢加埋 Noise Reduction 的時間真係要咁耐 , 但拳賽中的燈光環境 , 鏡頭光圈及身處距離都有限制 , 除非你可以在 Ring Side 台邊 , 50mm F1.8 大光圈你就真係可以去到一秒 6 張高速連拍咁快。)

我講過入門機同高階機最大分別是兩者的速度 , 包括相機及鏡頭對焦、追焦速度 ; 快門 Shutter Lag , 連拍速度。 科技進步相機的運算能力巳非常之高 , 加上高 ISO 的幼滑程度 , 現在運動攝影比以前輕鬆得多。但話雖如此 , 入門機種去影這類動態真較吃力 , DC 更好難會影得好。一言敝之器材越靚影到靚相機會越大。

 

g10

什麼時候按快門去捕捉影像是我今次的最大課題?

·    跟據今次觀察 , 拳手在第一回合會有些試探性動作 , 第一回合中後期及第二回合最多埋牙機會 , 第三回合拳手開始無氣 , 所以要找緊當中黄金時段。

g14

·    三個回合可用三種不同快門 , 1/60 , 1/125 , 1/40 去搏捉不同程度動感。

·    尤其要特別兩位拳手之間的距離拳手唔想出手時會與對手保持一段距離。 當距離進入起腳及出拳所及的射程範圍就要開始準備半按快門 Lock 住其中一個目標對焦準備 , 當拳手衝前就表示發動攻擊就要按快門

·   永遠追住較佔上風的拳手。

·    要細心觀察拳手的節奏及攻擊模式 , 好多時第一拳是試探 , 之後對手犯錯就會連環出拳 , 所以第一次影不到亦不要鬆懈 , 而對眼要一路跟實拳手。

·    當兩位拳手交手兩三吓就會攬埋一舊 , 這時就可以鬆一鬆對焦 , 休息一吓。

 

g15

打到 Mouth Guard 都飛甩

大家可能同我一樣好怕啲拳賽好似電影咁打到七彩、眼腫面腫流晒血 , 其實這類公開比賽並非街邊爛仔打交 , 又有拳証在場 , 每場三個回合 , 一個回合三分鐘以點數定輸贏 , 基本上打得好體育性及好斯文 , 埋牙打幾吓就會攬埋一舊 , 所以唔使擔心有吔血腥暴力 (地下拳賽另外)

當晚打咗十幾場 , 睇咗差不多四個鐘 , 咁多場邊個打邊個我真係唔知 , 但都算精彩 。

反而場內的氣氛就十分刺熱 , 强勁節拍音樂 , 美女穿梭 , 又多老外 , 又有啤酒賣 , 十足蘭桂芳一樣 , Relax , 可能因為咁有減壓作用 , 啲觀眾歡呼叫囂仲肉緊過在場中打果兩個拳手 , 有時有啲觀眾爆 一兩 粗言 , 餟核抵死 , 都幾鬼好笑及過癮。

除比拳來脚往的比賽外 , 其實場邊好多花絮人物可影 , 是一個不錯的攝影題材及練習 , 當然能落到 Ring Side 就更加不能錯過 。

當晚唔覺唔覺影咗 13G 相共 3600 幾張 , 篩選後都有 2/3  OK , 咪話唔誇張。 當然無可能全部 Upload 晒 , 好辛苦咁挑選了 650 張最精彩的俾大家分享。 所有相只有裁切 , 原汁原味無任何添加 。

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157622421804077/

上次影完健美先生比賽後 , 好多女性朋友時常追問我幾時再有呢類肉照” , 呢輯相佢哋應該可以有排 “嘆”。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s