火龍的考驗

q1

今年心血來潮突然想去大坑影舞火龍 , 原本諗住一個人孤軍作戰 , 碰巧有一位師姐又話會去 , 於是就因利成便約埋一齊有個伴

q2

影火龍在一般影友評語中屬中高難度 , 原因如下:

1.)   現場環境光源複雜 , 街燈 , 舖頭燈光 , 招牌 , 位置太光條龍就唔起色。

2.)   太暗條龍起到色啲人又黑晒甚至影唔到。

3.)   舞龍屬動態攝影 , 快門太快失去動感太慢又大花面

4.)   人群聚集眾多 , 幾本上同影煙花一樣幾層 , 要好早去霸位。

5.)   工作人員又多 , 就算企前排都隨時俾啲路人甲阻住。

6.)   成條街咁長 , 企邊個位置有利呢?

今次我帶了支鏡 , AFS DX 17-55mm F 2.8 為主力 ; AFS 80-200mm F2.8 為副 ; AFS 85mm F1.4 後備 (可以不帶) , 不用閃 , 不用腳 , 全程手持。

因為是動態拍攝加上現場環境燈光昏黃 , 所以我用了以下 Setting:

光圈開盡 F2.8 – F5.6

ISO 800 – 3200 (多數用 800)

光圈先決自動

Matrix 全副測光

WB 3000k – 4000k 之間 (因 Auto 啲色太黄)

AFC (Continuous Servo Autofocus) + 51 點 (3D) Dynamic Area AF + Auto Focus Lock On at Normal  (以這速度一 Lock住目標就可以連續追焦 , 增加命中率)

一秒 6 張高速連拍 (初階機同中級機最大分別就在”速度” 兩個字, 中高階機不論在 對焦 , 相機運算速度 , 反應都快很多 )

這篇文章有教點影火龍 , 大家去之前可參考一吓:

http://www.fotobeginner.com/986/tai-hang-firedragon-2009/

中秋正日一定仲多人 , 加上自己當晚有嘢做 , 所以我選了迎月那晚去試影當晚我 1850 hrs 到場 , 影友師姐早有準備巳帶了兩級鋁梯霸了近浣紗街近蓮花園近入口的位置 開咗個擅就是一個字因是第一晚所以有主禮嘉賓及儀式在另浣沙街浣紗花園那邊進行 , 離我們位置太遠無得睇 …………

q3 

越夜越人多 , 到 1930 hrs 我身後巳有幾層人 , 企得後又唔夠高者真係幾難影。自己一放工換上戰衣就來 , 飯都未食只得支水在身 , 但一行開連個好位都無埋 , 今晚唯有”扎炮” 一晚當 Keep Fit 。 影相其實真係幾辛苦的一件事 , 不過我更惡劣都試過 , 呢啲小兒科真係無吔問題。

q4

等到頸都長腳又軟 , 差不多 2030 hrs 儀式做完才可開始舞火龍 , 一見龍影現場拍友就開始發茅 , 個個都突晒半個身出鐵馬以外去攞位 , 加上火龍身邊有好多工作人員及大會攝影及記者 , 基本上俾你企到第一行都會無啦啦會俾人阻住 , 幾次明明捕到靚位都係俾啲 “程咬金”  “截龍” , 真係好鬼 “孟崢”。

q5

有啲工作人員仲唔熟性用 Extension Pole 隧埋在攝影機在在龍頭位置近距離拍攝 , 佢當然 OK , 難為我哋俾佢破壞晒啲構圓真係俾佢玩死 , 現場只能用“人多勢眾 , 兵荒馬亂來形容 , 深深感受到點解前輩話火龍咁難影得好。 

精彩的火龍擺尾

q10

中埸無啦啦會揾警察風笛隊來懾場 , 真係估佢唔到 ………  

q11

玩完一輪條火龍就要中場換香 , 而頭輪燒剩的半截香叫”龍頭香”會派街坊是個好意頭。

傳說中不怕火燒的火麟臂

q15

換香後火龍再起

影了幾百張但只揀出了百多張較滿意的 , 相成功率只有 30% …….

不過有今次經驗後 , 下次會更醒目去試另一位置 ……… 

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157622504383096/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s