Fit 之道 – 瘦未必等如好 , 健肌才是正道

 

上一篇修身成績表後收到好多詢問及留言關於一些減肥問題及方法 , 發覺好多人對修身 , 減肥 , 運動 , 健美的觀念有點模糊混淆 , 所以想寫一寫自己的睇法。

首先聲明自己並非醫生及專業健身教練 , 當中理論或觀點未必正確 , 只是這段日子所得到的資訊經驗 , 以一個過來人的身份去作個分享 , 有錯勿怪。

為了方便索引 , 我亦將之前幾篇有關減肥過程的運動心得歸類為 “修身健體” 系列 , 以供參巧。

現今潮流興瘦 , 好像瘦就等於好 , 越瘦就越好 , 做就很多骨感美人 ………. 當然肥胖引至百病叢生係人都知 , 但是否瘦就是好呢? 健康是否以瘦為標準呢?  

女士最常投訴自己有肉腸臂 , Bye Bye , 三摺腰 , 豪華囤 , 金華火腿 , 甲組腳 , 過重及下身肥胖 , 而男士就豬頸肉 , 麒麟臂 , 水桶腰 , 中央肥胖 ……好像肥就是罪過 , 瘦到條滕咁就叫好 ……… 商業社會商人永遠能利用人對 “追求完美 , 求之不能得”的心態而去製造更多潮流 , 以很多似是而非的廣告去俾用家 “買一個夢” , 搞到人人有種錯覺 , 以為瘦到隻蜢咁就叫做好 , 成日話自己要減肥 …………..

我覺得  “瘦未必等如好 , 强健肌能才是正道”

首先要知道人一定要有肌肉 , 因為肌肉提供活動能量 , 承受身體重量 , 平衡身體 , 保護關節免受損害 , 沒有強健肌肉所有活動重力就落在骨骼關節上做成壓力 , 久而久之就會磨損形成各類痛症 好多都市人有頸痛、肩痛、背痛、腰痛、膝頭痛 ……….其實核心原因是缺少運動 , 痛症部份附近肌肉開始退化 , 肌肉承托力減弱重量落晒啲骨度而產生的副作用

唔信大家自己按按痛症附近啲肌肉是否軟如啫喱或豆腐就知。 大家見啲老人家行步路都無力、平衡力差、週身骨痛 , 亦是因為肌肉退化而引起 , 肌肉弱是很多痛症的主要成因。

當大家做運動時啲關節會 “響” 就是一個訊號 , 又或者做完運動後關節痛而非肌肉酸痛又是另一警號 , 即是說你的關節正在受力而可能產生不同程度的磨損。 若再加上肥伴過重 , 肌肉弱就更會加速痛症的發生。 好多人有痛症會走去做按摸、指壓、推拿、針炙 ………… 這只能舒緩痛楚但並不治本。

x11

幾年前 AM 還是190 lbs 的肥佬時 , 膝頭經常出現疼痛 , 甚至唔蹲得低及耐 , 什麼按摸、指壓、針炙、食藥、太極 ………….吔都試過 , 有時因為怕整傷而唔去運動 , 以為唔郁佢就會好。 終於一次追巴士而聽到 “啪” 一聲 , 個人應聲倒地不能動彈 , 經醫生診斷後原來右腳膝頭關節半月板裂咗而受傷 , 好彩無斷十字韌帶。  經過六個月的物理治療才能完全康復 , 醫藥費唔講 , 期間非常便及痛苦。  

在物理治療期間才明白到肌肉的重要性及運動的原理 , 心諗真係唔想咁嘅年紀就打柴。  所以開始減重及踩單車 , 進行一些對膝頭無咁傷的運動去强化腿部肌肉。 自己做了差不多一年但成效唔大 ,  加上年初時的驗身報告 , 起心肝決定 Joint Gym Trainer 去幫自己減重 , 之後果啲大家都知不再重覆。

其實某些物理治療器材只係 Weight Training 器材的簡化版 。好多人以為做 Weight Training 只係練大隻 , 而怱略它可強化身體肌肉的重要性 。以為 Keep Fit 就只須 Drop Fat  , 其實只係做咗一半 , 這是觀念上的一種偏差。

先講一個人的體重其實由骨骼 , 肌肉 , 水份 , 脂肪 , 血液 , 器官內臟相加組成。 而減肥所針對的是肌肉、水份、脂肪三方面。

通常最易搞的是水份 , 基本上做些運動出身汗就能將身體的水份排出 , 所以初期減磅會好快 , 因為大部份是水份 所以某些廣告可以做到什麼兩星期減 六磅 十二吋 , 以為真的減重成功 , 這其實只係最表層的表面功夫。 

我用一個三歲細路都會明的比喻 : 脂肪就像海棉咁 Hold住一些水份 , 運動出汗就像將海棉的水份揸了出來 , 脂肪跟本仲係咁大舊 , 只要一停止運動海棉就會繼續吸收水份 , 體重亦好快打回原形。

真正減肥是要將這舊海棉減少 , 而燃燒脂肪就要做帶氧運動 , 這個我在前幾篇都有詳盡解釋不再重覆。  大家要明白燃燒脂肪是會將全身脂肪都會燃燒 , 而不會只局部燃燒某些脂肪 , 坊間某些廣告跟本是誤導。 不論你上窄下濶 , 定上濶下窄 , 減完個型都會一樣 , 只是 Size 細少少。

為求身裁平衡就要對應地增加或强化某些肌肉 , 如膊頭 , 手臂前後 , , 上背 , 下背 , 腰腹 , Pet Pet , 大腿 ……… 這些肌肉要用 Weight Training 去做 , 而肌肉訓練亦分爆炸力 , 耐力及增大三種模式 , 並非一味講重量。 而教練的作用是依據個人身體狀態去 Tailor Made Program Fit User , 可謂非常個人化。 

以我為例 , 魔鬼教練亦針對我身體肌肉上的弱點作出矯正 , 他在第一兩堂讓我在不同器械上的表現就試出我那組肌肉强弱。 他發現我手臂力量不夠 , 很多時提重物就用埋膊頭上斜肩的肌肉因而會引至頸膊痛 ; 我背部肉厚而無力亦形成少少寒背 , 跟據膝頭傷過而叫我不要做某類型機械運動 , 亦對改善身型來說怎樣才算好睇………… 他給我一份評估及建議而制定 Program ,  Training 後會有多大程度的改善等等。

女士亦要玩 Weight Training , 不用擔心會操到男士一樣一舊舊 , 女性賀爾蒙同男性不同 , 正常情況下跟本不會出現 , 除非女人去打男性賀爾蒙。

人的肌肉形態是有線條的 , 當肌肉強化就會出現肌肉本身的形態 , 而當身體脂肪量下降 , 肌肉的線條曲線就會一步步浮現 ; 而非減肥後出現骨慘慘或鬆透透等Bye Bye 肉失衡現像 , 身裁就會變得健美而非骨感。

大家都話周秀娜好身裁 , 其實她並非全靠節食而主要係靠運动 , 大家留意佢啲相時唔好淨係睇個胸 , 睇吓佢個膊位、手臂、腰腹、大腿 ……… 都可以見到針對性唔同程度運動 Weight Training 的成績 , 就知我講吔。 我喺 Gym 度見啲好 Fit Model 都係咁操 , 只是唔玩咁重 , 唔玩咁多組及重點玩法不同而已。

Gym 度咁多部機 , 部部機都有不同 , 揀邊部機做 , 边部先边部做後 , 做幾多組完全係一門學問 , 若要 Effective Result 就不可不知。

Set AM 嫂同格格的 Program 都有 Weight Training Cardio , 而且涵蓋全身及分段按她們進度而調整。

所以大家要明白箇中原理才可找到真正找到合適的方法去改善身體身型 , 而非盲目咁去一味話減肥。

切記 “瘦未必等如好 , 强健肌能才是正道”

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s