修身畢業成績表

x7

這天終於完成了最後一堂的健身課程 , 亦為六個月來的修身工程來一個成績總結。

體重總共減了22  , 現在體重維持在 166 – 168 之間 , 脂肪比例由 24.3% 跌到 18.5% (以我高度體重正常為 18%) , Body Fat Mass 20.5kg 去到 14.3 kg (即減了 6.2kg 純脂肪大家若有睇報紙某消脂廣告的可以知道那件脂肪你幾大舊) 新陳代謝率依然保持在未減肥前的水平 1650kcal 左右 , 即意謂我有更佳的消脂能力。  

衭頭由 35+ 跌到落 31左右 , 所有衫衭全部要買過晒!!! (有女性朋友說我的腰比她還細) ; 豬腩肉消失 , 前腹回復平坦 , 兩邊側腹肌 (士啤呔) 還有少少可再修緊。

原本之前的高血壓變回正常 , 整個人感覺 Young & Energetic , 我真正如我所願做到個 “可樂樽” , 如此成績可說是十分嬌人 , 真係可以去做代言人。

數字上當然最理想還可減多 3 – 5 lb , 純以減磅來講這個不算太難 , 但我寧願將它這幾磅轉化為肌肉。

身體是均衡了 , 結實了 , 但自己的胸、膊、手臂肌肉仍未算十分 “發達” 與 “健磊大隻佬” 仍有一段大距離 其實大家在健身室見到果啲大隻佬 , 佢哋起碼玩咗 幾年至十幾年 , 我目的只想 Drop Fat , 肌肉結實小小 , 等着衫好睇啲唔使鬆透透 , 並非要練大隻 , 所以現階段只須 Keep Fit 。

有此成績當然魔鬼教練居功不少 , 佢令我對運動有新認識及感受 , 從懶做運動到現在上咗癮 , 都係拜佢所賜 佢成日有句口頭禪透過健身改變人生”  , 我聽親都”爆笑” , 笑佢呢句十足平覇廣告” 一樣咁鬼老土及 Hard Sell

不過玩咗咁耐真係有啲上癮 , 尤其享受 Weight Training 後那種肌肉冤痛感 , 感覺非常實在 (可能我真有點自虐狂) 有時三兩日唔做運動總係週身唔聚財。 老實講訓練期間真的頗為艱苦 , 但我知我就是缺少了這些肉體上的磨練。

x8

玩咗咁耐明白到一個好教練同一個普通教練 , 同無教練分別在於二個字 “ Effective & Result”  。我雖無試過其他教練唔敢亂講 , 但我好相信魔鬼教練真係十分有料到 , 佢對每一部機佢都瞭如指掌。 你諗住自己睇圖自己玩 , 無錯係做到少少 , 但原來隻腳放高放低 , 坐高三幾寸出來的效果會完全唔同 , 有幾次自己玩 , 玩完幾組都覺得無吔料到 , 走去問魔鬼教練 , 佢依我身裁少少調教真係當堂唔同晒 , 啲力”應”在瞓練的肌肉上而非去晒啲關節。  

前排我心急想收腰兩傍的 Call 機肉 , 見啲師兄攞住啞鈴做 Side Crunch 自己又跟住做 , 之後俾魔鬼教練”串” , 佢話千祈唔好練大果兩舊肉 , 佢話除非你好似啲男摸咁長期收到好乾身無吔脂肪就得 , 否則一有脂肪就成舊突晒出嚟 , 仲現仲難睇 , 而且舊肌肉好難會消失 , 到時真有排搞 , 所以佢一路都無教我做就係咁解。 佢解釋 男 Model 果啲六舊腹肌係要將身體脂肪降到好低好低 , 戒食糖、油、澱粉一段長時間 , 是地獄式非人生活 , 好似玩比賽咁 , 犧牲好大 , 所以一般正常人跟本無須要。

x10 

魔鬼教練話男人要有肌肉女人要有線條 , 唔一定要大隻 , 但肌肉一這要夠強度 , 瘦猛猛骨慘慘並非好事 , 因無肌肉 Support 所有重量或受力落晒啲骨度, 會出現好多關節問題出現而且肌肉弱 , 失去控制力就會更容易扭傷或有腰酸背痛 , 骨刺神經痛等都是肌肉太弱的後遺症。 

好多人運動受傷都係用錯力 , 用晒關節的力而非肌肉的力 , 我自己都領過嘢 , 有幾次自己心急 , 操啲教練冇教過嘢 , 方法用錯攞得太盡拉傷了少少關節 , 痛咗成個星期。  事後當然比魔鬼教練” 少炳” 話跟佢咁耐都吸收唔到佢啲精粹 , 而一些 Program 並不是個個人都啱玩的 , 如果個個自己都玩到練到亦跟本無須要俾錢揾教練 …………咁我都相信佢吔呢科真係好有學問 , 而且理論加實際經驗 , 能夠一矢中的才顯得佢哋有身價。

同魔鬼教練一個鐘頭 Training 無吔吹水 Dum , 別人玩四組動作我玩五六組動作 , 真係絕無冷場 , 人都散 佢最憎人Hea 嘥佢時間 , 你有無心玩佢 三兩 吓就知 , 你有心玩佢一定操到你當然做人要實際你要佢六個月內將你由肥佬滔操到變尚格雲頓咁 , 這些天方夜談的事跟本無可能 , 佢會叫你唔好發夢 , 唔會你點你 , 得就得 , 唔得就係唔得 , 無把握的事佢唔會應承你。 因為減得太快身體跟本適應唔到

魔鬼教練相對這段日子我們亦建立了友誼 , 加上我人緣好 , 又幫佢影果輯靚靚比賽相 , 同佢真係幾好朋友 , 無疑魔鬼教練外表真的有很 Cool , 有啲似賭神呀 “龍五” 咁唔係點笑 , 但係其實個人好 Nice , 同佢熟咗真係有講有笑 , 而且好肯教人 , 會解釋清楚原因及理論 。 而且我這個常客亦同健身會的一些教練混熟了 , 有吔問題隨時可請教佢哋 , 有了這班專業朋友做支援 Support 真係無得頂。

我整個過程 40 堂埋單計數都要二皮幾嘢” , 老實講一啲都唔平 , 真係成套 Nikon D3 都買到 , 問我當然係肉痛 , 所以一定要有成績才對得住自己。 大家唔好睇得咁過癮 , 人去你去 , 去之前要諗清楚 , 要有此心理準備 , 除非你淨係自己只 Joint 個會藉 DIY 都一樣得。 Trainer DIY 分別只是二個字 Effective & Result 一掂親 Trainer 都要 $500 – $700 一堂咁上下 大家按自己的經濟狀況買 Plan 如果有心玩以我個人親身經驗 , 因身體要時間適應調節 , 六個月四十堂左右這個比例其實較好 , 玩完唔夠先再加 , 起碼自己多點彈性。

當然我亦知道很多關於健身會的負面報道 , 我都覺得對一些未有很大決心、對運動健身毫無概念或意志薄弱的人 , 一吓子 Sell 佢幾皮嘢一個 Plan , 真係會好難接受 , 有點迷債 Feel’ 。 大家成年人都要時間適應及建立互信。 正如我第一次去看個新醫生 , 醫生就要幫我開刀 , 病人未對醫生有信心點肯俾你開刀?  道理一樣 ? 設個冷靜期係件好事 , 或有些十二個月供款 Easy Plan 會較好 , 反正有質素有口啤生意自然找上門。 我亦都同相熟教練反映了 , 但基於公司制度佢哋都係打工 ,  只能將訊息上傳。

講開醫生 , 我上星期見番幫我年初做體檢個醫生朋友 , 佢見我 Fit 咗咁多佢都嚇咗一跳 , 佢都話健康無價” 呢筆錢非常有價值 這位醫生老友知我喜歡品酒又玩影相百足咁多爪 , 佢話我身體唔好就可以收山吔都唔使玩 , 試想有吔病痛入一入廠或食藥補救都唔止呢個價錢 , 又或者去一次旅行都無咗 , 佢仲講一句好鬼到肉呢個跟本唔係錢嘅問題 , 而係恆心同時間問題” , 咁又係真。

AM 嫂同格格暑假前都 Joint 埋健身會 Members , 雖然冇揾 Trainer , 但呢 一兩個月跟我 Set 俾佢哋嘅 Program 晚晚去踩機 , 做啲最基本嘅 Weight Training , 體重都明顯有下降及身型有所改善 , 佢哋都好開心 , 我相信她們目標一定能達到。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s