醉鴨四圍走 , 為食兩頭遊

 

b6

一個在墨爾本美酒美食節知名的盛事 Duck Crawl (盛鴨醉宴) 在香港舉行 , 而且由一位著名的 Wine Writer , Wine Consultant of CX Airline – Roy Moorfield 負責主理 , 將一個 Wine Dinner 分開三個不同場地進行 , 每個場地品嚐一兩道菜式 , 而亦標榜 Pinot Noir 配搭同的以鴨為材料的菜式。他們在 2005 年在香港搞過一次 。

http://www.marylands.com.au/events.php

如此牌面頗為吸引 , 一來有 Wine Writer 的號召力 , 二來好似雲集多家食店的招牌菜式 , 三來 Pinot Noir 亦是配襯鴨的理想配搭 , 四來亦想見識一吓飲食界高人對酒食配搭的心得 , 幾個因素下就決定請假一天唔去做 Gym  畫押出席。

b7

第一站在 Park Lane Hotel Private Room 進行 , 到場時一半是老外 , Local Guest 亦好生面孔 , 無吔熟人 , 唯有靜待一角等酒友到場。

最初以為 Event 以打遊擊方法 Cocktail 形式進行 , 原來是一圍圍坐定定 , 餸菜遂位上 , 這樣也好 , 起碼都算是個晚宴。

入場先有支 Sparkling 及支 Pinot Noir 作餐前飲用 , 兩支酒簡單得嚟都算 OK , Sparkling 有泡 , 紅酒有色。

b8

吉時到 , 主持人講了些開場白就開始上菜 , 三支 Pinot 跟兩味菜。

兩位廚司即場開片皮鴨 , Waiter 亦開始 Serve , 一心以為鴻鵠將至 ………..

b9

片皮鴨

b10

瑤柱鴨絲羹

b11

Yarrabank Cuvee 2002 Sparkling (cocktail)

Buston Ridge Pinot Noir 2004 (cocktail)

Yering Station Pinot Noir 2007 – Yarra Valley Victoria

Eastern Peake Instrincit Pinot Noir 2006 – Ballarat Victoria

Long Gulley Estate Pinot Noir 2008 – Yarra Valley Victoria

點知事與願違十分失望 , 老實講幾支 Pinot 水準都係一般 , 無吔香味 , 無吔餘韻 ,  無吔 Character 的”三無”產品 , 飲完真係唔知飲過吔至於酒食配效果就真係提也罷 , 好多都係 Negative Pairing , 無吔 Enhanced , 真係越食越傷心但在場的老外仲食得鬼咁開心 , 仲話 Very Good , 咁我知有問題的一是是我。

香港做事講求效率 , 而且全場得四圍酒 , 真係唔使 30 分鐘就食完嘴憇憇 , 張櫈都未坐暖主持人就叫起錨

成班鴨仔抹抹個油嘴就Park Lane 行十分鐘去第二站 , 伊利沙伯大廈的百樂門宴會廳 Paramount Banquet Hall

b12

一入飯店 , 就見侍應親切招待 , 如事者又埋枱坐低 , 枱上早巳有三杯唔知唞咗幾耐嘅 Pinot 好似拜神咁等我埋位 ……….

b13

續集繼續上演 , 三道菜式三支 Pinot

b14

這一回的遊戲是三支同莊的 Pinot 要大家估出边支是 2004 , 2005 , 2006

新世界 Party Wine 玩估年份 , 仲要係三個咁近年份 , 又唔知支酒唞咗幾耐 , 今次真係難倒我。 一於斷估無痛苦 , 班老外好多都估中 , 反正逢場作慶 , 做人唔好咁認真。

法式煙鴨胸

b16

秘制香酥鴨

b17

清炒菜遠

菜式大路 , 無什驚喜 , 見到碟菜 , 我就好似見到自己個樣咁 殘………. 到了這時 , 心中巳沒什麼期望 , 只想早啲散場 

b18

Sutherlands Creek Geelong Pinot Noir 2004 , 2005 , 2006

b19

話咁快又食完三道菜 , “都未落就話定 Next Station is Excelsior ………..

成班鴨仔又捲床帶蓆出發 ……….

好彩當晚天公做美 , 涼夜如水 , 未至濕熱翳焗或天降泔露 , 男客西裝畢廷 , 女士高驍長裙 , 大汗細汗 , 都咪話唔辛苦

政府立例嚴打酒後駕駛 , 其實酒後行街都唔係咁好 , 尤其在銅鑼灣這種鬧市 , 人群如潮水般迎着你走 , 又飲了幾杯 New World Pinot 有二分醉意 醉步珊珊 , 左搖右擺 , 真係分分鐘”撞到正 ” 條柱都有份 ………..

b20

又行幾分鐘終於去到尾站怡東軒 Marian Room  , 拍埋個下集大結局

到了最終站 , 食埋個兩味 , 飲埋最後果三支 Pinot 唔知係咪知道快要結速 , 最尾這兩味菜覺得最好。

b21

怡東軒燒鴨伴野菌鬆盞

b22

雪菜火鴨絲燴伊麵

b23

Cable Station Marlborough , New Zealand 2007

b24

Shelmerdine, Yarra Valley , Australia 2007

b25

Kooyong Mornington Peninsula Australia 2007

三支 Pinot Style 其實好似 , 只能說簡簡單單。

b26

食完餐飯之後 , 原來怡東頂樓 Top Of The Towns 仲有支 Rose 等住我哋去試 , 又一班人上去在 Live Bang 的環境下飲埋支酒 , 嗚金收兵 , 早早離去。

b27

一個 Wine Dinner 去四個地方 , 有朋友可能覺得新奇好玩 , 蜻蜓點水般一次過可試到不同食肆菜式 , 見到唔同餐聽 , 但這種遊牧民族式趕鴨仔的酒宴 , 真的適合我這種偏愛穩定勝於一切的人覺得自己好似隻蜜蜂咁 , 為揾食要週圍飛。 俗語話滾石生苔 , 現在才明白安安樂樂坐定食餐飯的好處 , 而且四圍走我亦不能集中精神去了解酒及食物變化及內容。

當晚咁多支 Pinot 未有一支能令我提得起精神 , 我只能將它們歸類為 Party Wine , 一些不必用腦用心去飲的飲料。

情意結始終是情意結 , 別人覺得好的未必等於適合自己 , 自己試過而真正喜歡的才是自己的。  而地度食物配襯都係由自己人去做番好啲。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s