平、靚、正 – Triton Wines

c1

好多朋友有種錯覺覺得我 AM 不喜歡新世界酒 , 其實這並不完全正確

我很多時都出席一些新世界酒的品酒會 , 一來避免自己偏飲 , 二來要經常更新對葡萄酒的經驗 , 三來每種葡萄酒都有它的定位 , 只要用得其所如一樣是一種享受 , 這是葡萄酒多元化可愛之處。

我以前講過自己對好酒的定義” :

a) 場合用;

b)  Budget;

c) 飲得開心 , 就是好酒。

而我會將酒分為 Party Wines, Food Wines, Daily Wines, Appreciation Wines 四大類 , 而四類的品評尺度、功能、角色、要求都會不同 , 用此方法可更有效運用資源去買適合的葡萄酒。 所謂酒海無涯 , 唯窮是岸 , 大家若了解上述三個因素 , 找到合適的 , 平有平玩 , 貴有貴飲 , 開開心心 , 一定能在葡萄酒的世界找到最大樂趣。

c3

 

這晚應邀出席舊同事代理的一個澳洲酒品酒會 , 我通常出席品酒會都不太理會什麼牌子 , 名氣多大或寂寂無名 , 一於當 Blind Tasting 咁試 , 試到好嘢先看 Label , 價錢及去決定其定位 , 這樣可拼除 Bias , 試唔啱就靜靜走人

當晚試了差不多 20 款酒 , 我揀了其中支。

c4

Steep Jack Range – Cabernet Sauvignon / Merlot 2007

 

c5

Steep Jack Range – Semillion Sauvignon Blanc 2007

c6

Steep Jack Range – Moscato 2007 (半甜)

三支非常好用的 Party Wines , 香味、酒味鮮爽怡人 , 易飲之餘亦有基本質素 , 有板有眼 , 以一百元左右來說 , 真係可以飲得開心又放心 , 多飲亦唔怕荷包乾硬化。

c7

Bin 63 Triton Shiraz 2006

c8

Stonemason Range Cabernet Sauvignon

都係百鬆啲蚊的 Food Wines , 這兩支質素各樣都好平均 , 唔會太艱深 , 淨飲可能覺得有點平凡 , 這類酒最啱用來佐膳之用 , Bin 63 啱有胡椒帶點微辣的中菜 , StoneMason則適合濃油赤醬的上海菜 , Fruity 之餘亦可有足夠單寧去支撐肉味及與醬汁涵接。

c9

Triton No 1 Reserve Shiraz 2007 (Limited Edition)

 

c10

RMS Cabernet Sauvignon 2004

c11

Emotior Shiraz 2004

三支質素相當不錯的 Daily Wine , 尤其是支 Triton No 1 , 這支酒只有 14% Alcohol 與一般澳洲酒的15% 來得收儉 , 亦沒有澳洲酒 Over Ripe 的弊病 , 非常 To Style 的澳洲酒 , 沒有那種 Robert Parker 喜歡但我自己覺可怕的厚重 , 果味濃但不過份 , 熟布冧、黑加侖子、青椒、胡椒、雲尼拿、香草、朱古力 , 果香成熟而表現一份順滑優雅 , 難得是酒中有不錯的酸度作平衡 , 單寧恰如其份 , 餘韻是果味而非單寧或木桶。 酒體平衡及骨肉均稱 , 有酒味曲線 , 唔使帶個腦分晰都會覺得好飲易飲 , 同場幾位經驗酒友及飲家都很 Impressive 價錢四百鬆啲 , 幾個人飲絕對相宜 , 起碼比起同價新年份 Bordeaux 酒易飲及來得舒服 當然不要期望複雜性及 Ageing Potential , 不過放兩三年絕無問題。

 

c12

Emotior Shiraz 花香迷人 , 質素都有 Triton No. 1 八成功力。 RMS Cabernet Sauvignon 則較冷艶 , 複雜及少許骨感 , 單寧比例較多 而兩支都不用三百大洋 , 邊個過好飲一定貴 , 平嘢無好。

 

有酒友說我所講的酒太深 , 又貴 , 又難揾 ………..要我揾的平、靚、正 , 簡單易飲之選俾一啲初學者 。 嗱 , 今次呢啲應該滿足到呢方面要求。

記住 , 就算 Robert Parker 都唔好信晒 , 買一支自己試吓 , 場合,  Budget , 飲得開心 , 就是自己的好酒 , 話之人哋點評同佢幾多分 。

酒商資料:

Triton (HK) Ltd

TeL: 27777940, ngcm2006@gmail.com

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s