花之幻影

j1

今日大年初四 , 相信有些朋友巳開工 , 先祝大家開工大吉 , 事事順利。

過年前影咗輯以花為主題的相片來作賀年用 , 有很多朋友都很喜問我攞相。 我答應他們過幾日放條 Link 大家欣賞 , 大家喜歡的話請隨便攞去作 Wallpaper

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157612915068630/

j2

今次攝影方法有些特別 , 相片是用了多重曝光的方法去拍攝 , 所以相片有啲疊影及層次上刻意加點模糊   

攝影方法是先將相機 Set 做多重曝光 , 用手動對焦 , 1.0ev 1.7ev拍一幅模糊而較暗的 Out Focus 相作背境 , 然後用手動對焦 , 對清主体 , 減少許 ev (比第一張高少許) 拍第二張 , 就搞掂 話須簡單但這種方法易玩難精 , 加减多少 ev (曝光補償) , 主體同背境的溶合分離 , 主僕關係 , 日間夜間技巧都有不同玩法 …… 。

j3

技巧上仍要推搞磨練 , 與自己的目標仍有一段距離 , 希望下一輯會更有意境。

Anyway 趁大家呢幾日工作可能未係咁忙 , 還是 Holiday Mood 之時 , 有啲”世藝”及靚嘢睇吓。

大家可一邊用 Flickr 的 Slide 功能一邊觀賞 ,  Click 埋條音樂片段 , 盡享視聽之餘 ………

下一篇將會是一輯令大家驚艷的相片 ………..

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s