南生圍 寒風加漲潮 飛鴻渺渺恨廖廖

b1

白露亮翅

1/2500 sec, F7.1, ISO 200

今日天朗氣清 , 無所事事 , 上次去完南生圍影雀 , 食過翻尋味就一支公帶埋長鏡脚架去多次。

一心以為用上次差不多的時間去到實無衰 , 點知今次去到竟遇漲潮 !!!

山貝河水位高漲 , 水深了魚沉底層 , 雀鳥較難覓食 ,  所見雀鳥可謂廖廖可數 …………… 

就算有都離開好遠好遠 , 真係要揾天文望遠鏡先見到 , 全部都在射程範圍以外 …….

揹住長短火 , 行咗成公里路 , 都揾唔到 Shooting Point………

今回真係睇怕食硬白果

心灰意冷 , 死死地氣行返原路回程 , 去到起點一個灣位 , 只見到一兩隻在覓食 ……..

於是 Set 定脚架長鏡 , 靜坐生在草叢中苦候 , 等牠們飛過來 ……….

雖是中午 , 但地方空曠 , 又在樹蔭底 , 天寒地凍風又大 , 手脚都全是冰冷 , 真係不太好受 …………..

 

b2b3

1/1600 sec, F7.1, ISO 200

等了很久才捕足到這十張八張 ……

 

b4

1/1600 sec, F7.1, ISO 200

總好過交白卷

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157612338116975/

下次去南生圍前切記要 Check 天文台潮汐漲退時間表 ……

日出時間 07:05
日落時間 17:58
月出時間 18:11
月落時間 07:03

 

退潮 03:54 0.1
漲潮 10:57 1.4
退潮 14:06 1.2
漲潮 21:10 2.7

 

器材 : Nikon D300 , AF 300mm F4 + TC14EII

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s