貝貝的突襲

t75

在一個風和日麗悠閒的下午 ………….

我在家中發着白日夢 , 突然分體冷氣機傳來幾聲 “啪” “啪” 的嚮聲  ………

我頓覺奇怪 , 因天氣清涼我跟本沒有開動任何冷暖氣空調 , 但肉眼驗查又一切正常 , 不以為意 , 就此了事 ………

不經不覺過了個多星期 ………..

這天氣温漸降 , 打算開開暖氣 , 發覺冷氣機完全沒有反應 , 心知不妙 , 因上年亦有類似情況 ………….

當時部用了一年左右嘅分體機在户外機部份 , 俾幾條唔生性的四脚蛇在上面取暖建安樂窩 , 撞到燒咗塊 Control 底板 , 換咗 四千蚊 …………….

估唔到咁快就歷史重演 ………..

無計唯有叫代理來修理 ………. 一打開部機 , 就見到呀名附其實 “板燒貝貝” ………..

唉 , 真估唔到上次是室外機 , 今次輪到室內機 , 三年中兩 , 真係禍不單行 ……….

今次又唔見千幾 , 加埋上次真係等如一套新分體冷暖機 , 真係欲哭無淚。

我屋企好近花草樹木 ,  虫仔、四腳蛇成日有 , 修理好隔幾日班貝貝又返來築大本營咁就真係伸請定破產、賣血都吾掂 …………..

今次之後就真的要認真去做一做防治工程 ……….

                                   *************

 

曾 Sir 教授 驅 除 壁 虎 方 法

據 悉 用 廣 東 昆 蟲 研 究 所 研 製 的 一 種 呈 粗 粒 淺 啡 粉 狀 的 藥 餌 , 以 紙 咭 屈 摺 成 小 托 盤 將 藥粉 盛 載 , 入 夜 後 才 將 藥 餌 放 在 壁 虎 出 沒 的 角 落 ( 不 能 沾 濕 藥 餌 ) , 其 散 發 的 氣 味 足 以 引 誘 壁 虎 進 食 , 便 可 令 其 中 毒 身 亡 。

有 關 驅 除 壁 虎 的 方 法 , 我 經 常 介 紹 的 方 法 便 是 以 澳 洲 出 品 的 一 種 集 殺 菌 、 消 毒 、 僻 味功 能 的 Spectrum 清 潔 劑 , 每 週 拭 抹 於 壁 虎 曾 經 出 沒 的 位 置 , 把 牠們 留 下 的 氣 味 加 以 清 除 , 同 時 亦 應 細 心 查 檢 陰 暗 的 角 落 , 有 沒 有 如 尾 指 頭 般 大 小 的 白 色 珠 粒, 那 是 壁 虎 的 卵 , 若 任 由 不 覺 , 半 個 月 左 右 便 會 孵 出 壁 虎 仔 了 。 一 旦 發 現 即 予 掃 除 , 便 可 以根 除 繁 殖 了 。

另 一 個 曾 提 及 的 方 法 是 洗 淨 一 個 高 身 玻 璃 樽 , 夜 間 放 入 數 粒 冰 糖 , 打 開 細 半 樽 蓋 , 以誘 使 壁 虎 入 內 進 食 , 足 部 受 糖 沾 染 , 便 很 難 再 爬 出 樽 外 了 , 屆 時 再 連 樽 丟 棄 便 是 了 。

上 述 的 Spectrum 清 潔 劑 , 可 多 問 一 些 藥 房 洽 購 , 或 可 到曾 Sir 專 門 店 購 買 亦 可 。

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s