紅葉遊記 – Day 3

h1

第三天就是玩主力玩奧入瀨溪 , 溪水是由十和田湖流入奧入瀨溪再流出大海 。由子口起點到燒山一头一尾 14km , 我們不打算行晒只由石户作起點開始行。

q26

有一點要注意是若要影靚相 , 就一定要由下遊迎着水流向上行 , 而且溪澗多樹 , 一定要趁有陽光盡量影 , 所以最好早出搭 8:00am 早車入溪。 仲有建議要帶腳架 , 因為可以用慢快門影水如流雲般的動態 。

q27

AM 的架生 ………..

h4

由於是紅葉季節 , 好多遊人 , 所以坐公車會幾迫 , 要早啲買票排定隊。 最好在十和田湖總站上車 , 若住在子口上車 , 若人多真係會上唔到車 , 要等 1 小時下班車。

h5

另外全段路只得三個公眾厠所 , 真係要節制節制 。 當然天大地大都處都可以行個方便 , 女仕若有須要建議帶把縮骨擋擋。

而中途亦冇嘢食 , 要帶備足夠乾糧及水 。

h6

在中段小休時竟給我遇見了可愛的小鼠……..

q31

當日天公做美 , 太陽高照 , 氣温清爽而和暖 , 有時一兩陣清風吹來 , 黃葉飄飄落下 , 流水淙淙 , 腳踏黄葉 , 慢步溪間 , 空氣清新寧靜 , 巳十分舒服及有詩意。

q32

想起林憶蓮的歌 – 微涼………….

h9

一條 7 Km 平坦的路正常 1.5 hrs 一定行完 , 但我們就 “龜行” 了 6 hrs , 由 10 am 行到 4 pm ………….

無法 , 到處都靚 , 係咁搏命影相 , 只是這段路就影了過千張相。

q34

天竺瑜珈酒友趁我等忙於影相之祭 , 在溪邊打坐入定 , 又或同樹木、天地對話 , 吸收大自然靈氣 , 真係型到爆燈 ……………

q36

如此這般影到日落西山 , 亦行到夠皮 , 就在姚子大淹終止 , 坐公車回十和田湖巴士總站。

q37

女團友 “馮脚斬” 一幅向 National Geographic 致敬作品。

當日個天真係好俾面 , 一入黑就開始成晚下雨 。 反正行咗成日都幾疲倦 , 晚飯過後商量行程完又早早休息。

奧入瀨溪照片

http://www.flickr.com/photos/amoksf108/sets/72157608702788892/

大家睇相前最好斟定杯茶 , 揾定支眼藥水 , 因真係幾多相 , 若然感到暈就要休息一吓或打開個垃圾埇望吓污糟野作 “對冲” 及”Reset” …………..

  ***********

奥入瀨路線圖

http://www.net.pref.aomori.jp/~towada/koutsuu/oirase/keiryuu.htm

http://www.towadako.or.jp

十和田奥入瀨旅遊指南

http://www.geocities.com/amoonsea/towada/towada1.htm

待續 …………..

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s