有備無患

f33

經常聽到朋友說電腦硬碟壞了而失去了寶貴的相片及資料檔案 , 須然自己都有做 Backup , 但始終是一些較原始方法 諗諗自己影埋影埋咁多相 , 又有個儲咗 N 年嘅 Data Files , 屋企三個人有四部電腦 , 真係有須要做一做呢啲 Update 有備無患工程。

幾個月前聽啲攝影講座 , 知道有樣叫 NAS (Network Attached Storage) 的東西 , 可保護到 Data 之外 , 又何做 Network Server , 搖控上傳及下載  file, data , Photo Sharing, iTune Server ……… 真係幾吸引 , 工能強勁又唔算貴 , study咗資料一段時間覺得幾啱用 , 於是趁星期日得閒就執咗一套返家慢慢砌。

http://www.qnap.com/cht/pro_detail_feature.asp?p_id=83

AM 自己並非 IT , 一般普通硬件都不是太大問題 , 但一上到 http, ftp, afp, ssh .………….. 呢類虛疑 setting 就真係頭都大埋 …………. 只有刨 manual , 邊撞邊試 …………. 搞咗我成日總 set 好咗個 Home Network ,  做咗 Backup

但其他工能仲摸索中 , 若自己搞唔掂就要揾啲 Technical IT 朋友幫幫忙。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s