舊酒開瓶法

b1

好多人都怕開舊酒 , 舊酒酒塞好晦 , 時一不小心就會斷塞及粉碎 , 真係相當頭痛。上次有酒友問起 , 今次趁機會同大家親身示範我的舊酒開瓶法。

b12

開舊酒最好用左邊的Double-pronged, or Ah-So呀蘇 , 我自巳都覺得呀蘇好好用 , 開酒個 Cork 又唔會爛。由於Ah-So呀蘇太簡單 , 搞唔到 Gimmick 花巧 , 冇可能收得貴 , 就因為咁所以冇 market , 又唔係度度找到。 右邊的是一把標準 2 levels 酒刀 , 當然真正高手擇葉飛花皆可傷人 , 只要些少耐性及技巧亦可冇問題。

b3

A) 先講呀蘇點

呀蘇結構簡單 , 只有一長一短尖頭有彈性的鐵片。

b23

1.    用些少陰力先將長的一端插入酒塞與酒樽的接觸位 , 插入少少就夠
2.    長的一端入了小許後 , 就插入短的一支鐵片

b5

3.    兩支鐵片就位後 , 將鐵片向兩端用陰力慢慢搖 , 不要心急用直力向下壓 , 否則酒塞會被推入酒樽內。

b6

4.    鐵片因一長一短及有彈性關係 ,用橫力左右左右 ,會慢慢將鐵片搖入樽內。

5.    直到兩支鐵片入晒為止。
b7

6.    跟手用呀蘇頂部的把手 , 將呀蘇順時針先轉兩圈 , 將樽口及酒塞間的 friction 位界鬆。

b11

7.    用力抽出把手 , 將把手順時針轉圈 , 邊轉邊將酒塞像鬆螺絲咁轉出

b13

8.    抽到一半或 3/4 左右 , 可用手指按住兩鐵片 , 將酒塞夾實抽出 , 或成個轉出。

b1

9.    就是這樣酒塞就會完整地取出。

 

B ) 酒刀法

b9

1.    Cork 越長難度越高 , cork screw 用中心扭力拉 , 而拉力要大於Cork接觸樽口週圍fraction 才可將酒 cork 拔出。

2.    所用酒刀的鑽頭一定要夠尖夠直 , 將酒鑽併上酒樽樽口一比就知道酒鑽要鑽多深。
b14
b16b18b22

3.    用酒刀開舊酒不可以一次過抽出 , 要慢要有耐性 , 先將酒鑽慢慢鑽入 , 鑽入時留意鑽的阻力大少 , 阻力大表示個 cork仲有彈性及硬淨 , 若阻力少個鑽唔使力巳鑽入 , 咁反而仲麻煩 。 入鑽至最後一圈 , 不要鑽穿酒塞。

4.    cork screw 鑽入後 , 將酒刀留在樽口幾分鐘 , 讓酒塞水松回彈與酒鑽相食形成鑽塞合一

5.    最初的 2 – 3  cm 是關鍵所在 , fraction 最大 , 若順利過關 , 則餘下部份可以更易。

6.    用陰力將酒刀慢慢抽出少許 , 小心觀察酒塞及酒鑽 , 若酒鑽動出而酒塞不動 , 就可能要鑽埋果半圈 , 等耐少少。

b24

7.    又將酒刀留在樽口幾分鐘 , 走去飲啖水回來再搞。

b22

8.    抽抽又放低 , 從覆 4 – 8 , 每次將酒塞拔出 0.5 – 1 cm

9.    如此這般的將酒塞分段取出。

10.   若不幸斷 cork , 只有半段 cork 留在樽內 , 冇法 ……. , cork screw 側少少鑽穿個 剩下的半節斷 cork , 再慢慢抽出。

b4

11.   最壞打算 , 冇計 , 只用酒漏隔去碎了的酒塞。

b12

12. AM 較少用最右兩種 cork screws , 因為太機械化 , 冇 cork feel , 開新酒就無所謂 , 開舊酒九成斷 cork , 又大又重 , 攜帶不便 , 毫不瀟灑 。

今次這兩招要多多練習 , 尤其男士 , 免得俾人笑酒都唔識開 – Best Company Ltd. “好極有限公司”

對「舊酒開瓶法」的一則回應

  1. 引用通告: 舊酒處理的迷思 | AM 的品味人生

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s