隆河南北展異彩 , 金豬一絕共相親 – Rhone Wines Dinner Part I

a1

這聚會源於自己未經大腦的衝動。

原本自己想參加一個以 Rhone 為主題的 Wine Dinner, 多口句有冇人去 , 酒友個個一呼百應 , 後來才知道那間餐廳麻麻 , 酒友立即打蛇隨棍要求轉由我搞 , 又加上一年前在君怡閣搞了個二軍酒宴 , 試過那出名的金陵烤豬香苖宴 , 幾個酒友又話想試 , 其他酒友立即舉腳附和 , 風頭火勢、群情湧下就係咁我就 “ Fans 屎上身”了 。

記得上星期剛搞完 AMs 雙劍合碧 , 其實有段時間係同時搞兩個 events , 最怕亂 , 真係十分吃力 。所以約法三章要求各酒友要聽令及協助 , 好彩今次碰需公放假 , 需公最叻去 NL (new lung) 而又平靚的偏門酒 , 一於拉佢落水 。又近糧尾 , 我倆要顧住大家荷包 , 經多番研究才定出了酒單 , 決定射程範圍及鎖定目標 , 再由我分派工作 , 金絲雀負責場地安排 , Amycookes 負責會計 , 我同幾位酒友分頭買酒 , CXB 負責攝影 ………

與 Blog 酒友酒聚最好的就係佢會拍照 , 寫 Notes , 上 Blog 而我可以乘機偷懶。 畢竟 One Man Two Hands 又統籌、又 serve 酒、又影相、又記資料、又寫 notes、仲要專心品酒 , 又隨時應付 Q&A , 問睇到咩呢類上腦問題 ,  真係好鬼辛苦 , 白頭髮都多幾條。

當晚13+1人 (有位不飲) , 而酒的數量為 13 支, 其中有 2 支專程由法國飛過來 Rhone 的 sparkling可惜未能趕及。 畢竟世事無完美 , 11 支酒13 位正是我一貫奉行的 80% 原則 , 為免大細超 , 需公要我特別買了兩隻 “公道杯” 定量分配 , 而由我同需公開酒、雪酒、分酒、又出屠龍刀、又呀蘇………專業到嚇死人。

 

 

a4

Hermitage Blanc Ferration Les Miaux 2000 – $3xx

清淡而不簿 , 輕柔如涼風

a5

Condrieu La Doriane, E Guigal 2005 – $8xx

一支要 decant 及大搖才盛開 , 但一開而放暖就香到暈的酒 , 一支能與中菜茨汁劃出彩虹的酒

a6

Henri Bonneau Les Rouliers Vin de Table NV – $3xx

集各派之大成而又高質的 Table Wine

a7

St Joseph J.L. Chave 2003 – $2xx

平、靚、正 , 配中菜的九子連

a8

Cote Rotie Ogier 2004 – $4xx

配襯金陵全豬烤香苗的歸零之選 , Reset 味蕾從新品嚐烤豬美味

a9

Vacqueyras. Domaine La Monadiere 2005 – $2xx

(擊倒了需公的元兇 , 此酒太 young , So4及酒內的high alcohol Propanol, Butanol 較多 , 所以會頭痛)

a10

Chateau de Pape Chateau Rayas 1997 – $15xx

純與真 , 忘了、忘不了 , 己另為她作專題報告

 

a11

Rasteau VDN 2004 – $6xx

一支勁似 Bordeaux Rhone , 此酒太 young , 下次要decant 6 小時才可飲

a12

Muscat de Beaumes de Venise Perrin 2004 – $2xx

清甜柔潤 , 點滴潤心頭

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s