Three Coins in the Fountain – Part II 解說篇

 

e2

大家若未做 Part 1 測試 , 勿睇解說 , 以免浪費我一番心機。

e1

大家答案會出現下列類似形式 ………….

A) 三個 同樣是 HK Dollars , 同樣是銀色 , 同樣物質製造

B) 三個 同樣是金屬  同樣是字向, 但不同價值

C) 三個 不同價值 , 不同形狀 , 同樣是 HK Dollars ,

D) 三個 不同大少 , 不同價值 , 不同形狀

你會得出一連串千奇百怪的答案 , 唔同組合 …………..

咁又即係點?

其實我是想知道 大家 不同”  這兩個元素的出現次序及組合

如答案 A 就連續出現 三個同樣 , 我簡稱 Similar, Similar, Similar (SSS)

如答案 B 就連續出現 二個同樣 , 一個不同 , 我簡稱 Similar, Similar, Difference (SSD)

如答案 C 就連續出現 二個不同 , 一個同樣 , 我簡稱 Difference, Difference, Similar  (DDS )

如答案 D 就連續出現 三個不同 , 我簡稱 Difference, Difference, Difference (DDD)

其實這個測試是想指出每個人接收訊息時 , 都會經過一套個人的 Filter 系統 , 將有用的信息吸納並剔失不要的信息 , 這種取向源自習慣成自然” , 大家會在不知不覺間進行 , 這個 Filter 系亦是測試者對任行事物的取向。

以下我嘗試簡單解讀這幾種 Filter 系統之特點:

先講第一類SSS , 這類人會先睇 “Similar” 的物事而不睇 ” Difference” , 你同佢講說話 , 佢會全盤接收及 say yes 符和, 你講佢信 , SSS 有近乎刻板的生活模式 , 每天重復一樣的習慣 , 飲食習慣來來去去都果幾樣, 衣品味很統一 , 喜歡某隻顏色就不會大變 , 服飾亦很傳統保守 , 較保守安於現狀 , 喜歡重復性或變化不大的工作 , 情非得己不會主動求變 , 一份工起碼做 8 – 10 年或以上 , 做到間公司執笠 , 無必都要唔會跳糟這類人喜歡做會計 , 文書 , 倉務 , 技術員之類工作

第二類 SSD , SDD, SDS, 這類人先睇 Similar  , 再睇 Difference , ”Difference” 的先後位置及 Similar 的多寡亦有些微影響 , 現階段不想太深入 講番呢類朋友:  SSD – 會有 70% SSS  的影子 , 但他們會加上小小不同 , 例如去同一餐廳同一坐位食唔同 , 喜歡同一款色但揀唔同顏色組合的衣服 , 或同一顏色不同色調 tone on tone 組合。 做一些重復性工作時會入加些新變化 , 亦可以說是安穩中求變化或升遷 ,  SSD 此類人一份工會做 3 – 5  , SDD 大約 2 – 3  , 年限後若無升遷 , 調職 , 新挑戰 , 這類人會萌去意。

第三類 DSS , DSD, DDS, 這類人會先睇 Difference , 再睇 Similar , 這類人會先同你持不同意見 , 然後又會同意、體諒、接受你的意見 , 你會聽佢講唔係 ….. 咁又係….. 咁又係 …….” 他們喜歡變化創新、挑戰、嘗新 , 不想刻板 ; 但一定要建基於一個不變因素 job security , stable income 或某種遊戲規則內 , 他們會去不同餐廳食同類菜式 , 衣有時會多變 此類人一份工會大約不會做多於 , 除非內部調職 , 或只有不斷有新挑戰 , 新 projects , 才可留住這類人 , 適合工作有如 designer, artiest, engineer, 演藝工作者 , 作家。

第四類 DDD 這類人佔全世界人口的 1% , 他們是名乎其實的包拗頸” , 總知你話去東 , 佢一定話去西 , 你話 Yes , 佢一定話 No. 總之都同你相反意見 , 脾氣唔好就都拗餐死 , 他們極之聰明 , 反叛而不依常規 , 貪新鮮 , 討厭板重複 , 他們喜歡找不同挑錯處 , 此類人一份工會不會做多過 1 – 2  , 我叫 job hopper , 他們的座右銘是魚唔過塘唔大”,  他們可將公司的內部 , 產品質素問題 , 企業問題全部幫你挑出來。 我以前與一位這樣的人合作過 , 佢做 Management Trainee 到每個部門做改善工程 , 當然係乏憎 , 但你又唔可以唔服佢睇到咁多問題出來 , 其實只要用得其法 , 未常為一件好事。  DDD 最適合做核數司 , 律司 , fashion designers , Consultant 等工作。

 

自己屬上述邊類呀上述四類人是否在大家的週圍出現? 係咪好好玩

我相信大家睇完這篇文章會即刻走去搵銀仔同朋友 , 同事去玩 , 其實唔使去搵銀仔 , 只要搵一些週圍而熟識的事物作比喻就得 , 例如巴士 , 小巴 , 的士 ……… 銀仔只係隨身搵到又方便又易明咁解。 另外做測試時最好唔好受其他人影響 , 人云亦云或抄人答案等等 , 咁就唔會準。 當然我每次做完都會有些如上述的 follow up questions 去跟進 , 以便更準確。 我可以講有時甚至連他們或你自己都不知道原來自己是這樣 , 我想講這個 filter 可以說是習慣成自然” , 生活或處事習慣 , 是在不知不覺間支配或表現出來 。其實若細心留意 , 你不難從生活模式中找到端兒提示。

每當我做 interview , resume 的工作紀錄中可以找到多少應徵者是屬於那類人 , 到見面時會問一些類似的問題 , 叫佢講以前幾份工關係………..睇下應徵者同 résumé 上吻合與否 , 加上些價值觀及其他預設問題 , 基本上我己大概知道應徵者是否適合空缺的類形與否。

當大家知道自己是那種取向 , 在選擇工作時 , 就會楝到自己的工種 , 例如一個SSS的人當你面對一份多變化的工作, 你會好辛苦 , 就算做到 , 但一定無DDS , DSS 果類人咁快咁好。 一個 DDD 的人放錯落 SSS 板重復性的工作模式 , 即係折磿佢叫佢 resign

你團隊中有位 SSS 的人 , 若你要去激勵佢就要用 Bottom line , job security 方面要佢改進 , SSD 就用安穩保加升遷發展 , DDS 就用改變、挑戰再加保 , DDD 就以變化、自由、創新、不定時 , 不定薪, bonus, ………….等這些元素去激勵佢。

若你有位 DDD 上司 , 你要 sell idea 俾佢 ,你明明要 sell plan A , 你就要先 sell plan B, C, D , 等佢否決晒 B, C, D , 最後才出你的 plan A. 假若你有位 DSS 上司 , 同樣你要 sell plan A, 你就要先 sell plan B 等佢否決一次 , 再出 plan A , 同打牌一樣 , 睇人而出牌 。或 sell 一個 idea 時用 DDS 方法去 present , 你就會較易成功。

當然我 AM 唔係教大家走精面 , 任何工夫都要做到足 , 你俾流上司 , 你係搵佢笨 , 最終自己會食番 , 只係教大家如何減少阻力 , 事半功倍 Get the things done , 時間去做其他喜歡的事罷了

同朋友及同事交往 , tune channels , 大家融洽又開心 ,  

對親近的人就更重要 , 尢其在生活習慣方面 , 知道佢係點 , 心想點 , 起碼捉到路 , 容易配合 , 亦叫一種細心體貼了解。 

搵對像起碼第一部要 key , 點 key 咪上述四種引出來的因素 , 共通點 , 例如 SSS SSD,  DDDDDS,  SSDSDS ………起碼唔係 SSSDDD , 這是第一步當然之後再加之前講價值觀 , 信念 , 趣………

無可否認人其實是十分複雜的動物 , 不可能完全話了解晒 , 但最低限度可以了解到自己 , 要知道若連自己都唔知自己想要 , 其他人就絕無可能了解到你 , 我好相信一定由自身開始 , 了解自己 , 愛自己 , 尊重自己 , 別人就會像鏡子一樣對了解你 , 愛你 , 尊重你 。

就像一滴水 , 激水波一樣 Every thing start from you.

對「Three Coins in the Fountain – Part II 解說篇」的一則回應

  1. 引用通告: 勇對批評十四式 | AM 的品味人生

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s