印度硬漢遇上甜姐兒 – 下

Wine Dinner 由啡髮型男醫生酒友點菜 , 聽佢同個 waiter “嚦咕嚦咕堆咒語之後冇幾耐就成 …… 大家千祈唔好問我係係 , 我真係唔知 , 只知係黃色、橙色、紅色,啡色…….. 魚、羊、雞、菜、餅、飯 ……….食 , 覺得自己真係有唔止得得地而係低低地 不過食物味道真的不錯 , 咖喱味道多變 , 除其中 一兩 碟真的較辣外 , 其餘色香味全

 

總結:

1. 印度咖喱中有一種叫 Masala 的原料 , 其特點是吃時不 , 吃後喉嚨像有團暖流湧出來 , 暖而不嗆 , 歷久不散是為主要特色 , 要配襯絕非易事 , 中和第一波的辣不難 , 但要中和那股暖流就絕對非常傷腦筋

2. 以前講過酒食配襯時會產生三種不同效果 – Negative (互相排斥抵消) Neutralized (互相中和同化), Enhanced (互補相輔相承), 而今次配襯其實主要是玩 Neutralize & Enhanced.

3. VCP Yellow Label Champagne NV Dr Burklin Wolf Riesling Spatlese 1997 只能襯配印度烤魚 , 咖啡角一類食品 , 其他的一碰即散

4. Alsace Gewurtztraminer Pinot Gris 兩支 late harvest 可以接到當晚大部份的菜式 , 但只能有限度的中和而有時甚至是 Negative 抵消 , 印度硬漢遇上甜姐兒 並非理想配搭。

5. 酒變成了中和劑 , 味蕾受辣影嚮 , 對酒的感應變得混亂含糊 , 始終覺得將兩分開較好。

6. 咖喱汁加肉會好 stuffing , 加上甜酒的較厚 body , 厚上加厚真係會飽到上頂

7. 全晚 Food cost 每位 $180 , 唔收 cockage , 食物 OK , 不過可惜要搵會員 book 。

插曲:

當晚 Dinner 前還加插一場自殘式高桑拿羽毛球運動” , 在只有冬天有冷氣 , 夏天有暖氣禮堂打一個鐘…….. 假若在廿年前 , 小弟跟本不放在眼內 , 但畢竟歲月不饒人 , 無服當年神勇 唔到你唔服 , 不過打幾板出身大汗倒是舒 , 第二天另加送週身骨痛………

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s