五國 Chardonnay 蒙瓶分享會

f3

上個星期剛做完個白酒分享會 , 得到酒友俾面讚賞 , 品兄即時小弟 encore 照板煮碗 , 執多劑。

今次同樣同上次 format 一樣 , 限額 8 位 , 全部白酒以蒙瓶方法品試 , 雖然大家一開始就知道酒名及資料 , 但大家都無心去研究 , 只靠自己本能去找出自己的最愛 , 亦細心去了解每支酒的風格特性 , 最後可以估邊支係邊支 , 全程輕鬆自在。

我不打算在此一支一支去講酒的內容 , 交由其他酒友代勞 , 我只講對每支的特點 , 及如何推斷出每支酒的國家。

紅點酒 – 初入口時有如飲牛奶般滑 , 酒屬 med to full body , 尤其在口感表現上是好 round 好滿 , 好大件 , 好似豆腐花或薏米的質感 , 而酸味不算太高 , 線條較大 ,  味覺如山谷有伏 , 應該是 hot environment 的 chardonnay.

橙點酒 – 香味較自然 , 酸度表現亦較幼細 , 而最特別是 after taste 回酣的甜及生津感覺 , 非常強烈自然 , 另我想起 Burgundy 的風格 , 肯定這是 cold environment 的 chardonnay .

藍點酒 – 表現有點羞澀 , 吞吞吐吐 , body 亦較厚 , 但又比澳洲的薄 , 香味口感不太有風格 , 香味的菠蘿亦是較似是 hot environment 的風味。

冇點酒 – 香氣表現如清風般自然 , 酸度及線幼細 , 甚至比橙點酒更細長 , 同樣 after taste 有甜味的回酣 , 但雙比橙色又冇橙色咁甜 , 但感覺酒質很清雅純正 , 如清溪流水般乾淨 , 試到此處已肯定是 Burgundy.

綠點酒 – 同冇點酒剛相反 , 芳香撲鼻 , 艷如桃李 , 雍容典雅 ,  有如置身在花叢中一樣 , 這感覺太美艷 , 一派 hot environment 風格 , 唔使問一定是 Australia Leeuwin .

肯定了兩支 , 其餘就不難 :

紅點只得 45 分鐘耐力 , 加上奇怪質感  , 味覺斷層 , hot envirnoment 就押上智利 ; 橙點唔使講係 Italy  ; 藍點 USA ;

作一計最多人喜歡的酒

第一位 : 橙 , 綠

第二位 : 冇點酒

最不喜歡 : 紅點

開估 ……………..

 

f4

紅點酒 – El Dorado Chardonnay 2005

橙點酒 – Sergio Zenato Chardonnay IGT Veneto 2003

藍點酒 – Jordan Chardonnay 2000

冇點酒 – Domaine Vincent Giraradin Meursault 2002

綠點酒 -Leeuwin Art Series 2000

竟然 5 支 100% 全中  開心到暈  

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s