沉默是金

我本身 touch wood 講句都好少唔舒服 , 但一 “領” 就有排搞 , 尤其最怕係感冒喉痛後 “贈品” – 氣管敏感 !!  上星期喉痛後都好小心食藥 , 但始終難逃一劫 , 呢幾日有敏感跡像 , 咳到甩肺 , 尤其夜晚覺會咳到醒……….. 我兩年前同樣敏感都咳我 1.5 個月 , 中西藥幾乎巫醫都唔掂 ………..終於搵翻以個前家庭醫生 , 佢俾個醫療計劃 , 兩個星期斷尾  ,  所以無論呢幾日幾忙都走佢佢搞搞 ……….. 醫療計劃如下:

1.  戒一切生冷物品 , 刺激食物 , 掂親寒涼物品 , 酒類即死。

2. 冷氣唔好太凍。

3. 空氣濁人多地方免去。

4. 講少。

5. 定時食咳藥 , 吸特效氣管藥 。

快則一星期 , 慢則兩星期 , 必斷尾。 為 6 月份的大件事及繁忙工作 , 無辨法唯有遵命。

所以 所有wine tasting, 一律免問 , 見到喜歡的酒亦只能 ”眼看口勿動” 不能喝 ;  茶只能飲普洱 ; 日日食病人餐 , 生不如死………….  都算啦。

真係難頂 , 尤其 (4) , 身為 department head , 日理萬”龜” , 唔講真係好難 , 你唔人 , 人你 , 同人講電話只好陰聲細氣 , 好似談心咁講  , 唔用得 “真氣”  , 否則會咳到甩肺…….. 平時講”嚮噹噹” , 而家變”娘娘腔” , 對住要用真氣”疾然厲色” 去應對的事都要變成 “和顏悅色” 甚至” 沉默是金”。

天幸藥物見效 , 一兩天已見色  , 只希望多忍一時 , 還我清天 …………. 。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s